Κορωνοϊός Κίνα: Χιλιάδες ζωντανά είδη πωλούνταν στην Ουχάν, όχι όμως παγκολίνοι και νυχτερίδες


Κορωνοϊός Κίνα:  Περισσότερα από 47.000 ζωντανά ζώα διατέθηκαν προς πώληση στις αγορές της Ουχάν τα δυόμισι χρόνια που προηγήθηκαν της εμφάνισης του πανδημικού κορωνοϊού, εκτιμά νέα μελέτη, η οποία εστιάζει στους κινδύνους εμφάνισης ζωονόσων. Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως πως δεν βρήκαν ενδείξεις για πώληση νυχτερίδων ή παγκολίνων, ειδών από τα οποία μπορεί να προήλθε ο SARS-CoV2. Οι 17 μεγάλες αγορές της κινεζικής μεγαλούπολης διέθεταν προς πώληση 38 είδη, από τα οποία τα 31 προστατεύονται από τη νομοθεσία, εκτιμά η μελέτη στην επιθεώρηση Scientific Reports, η οποία καλύπτει το διάστημα από τον Μάιο του 2017 μέχρι τον Νοέμβριο του 2019. Οι συνθήκες ήταν ακατάλληλες ως προς την υγιεινή και την μεταχείριση των ζώων, επισημαίνουν οι ερευνητές από την Κίνα, τη Βρετανία και τον Καναδά.

Πολλά από τα πρώτα γνωστά κρούσματα Covid-19 συνδέονταν με την ψαραγορά Χουανάν της Ουχάν, από την οποία δεν αποκλείεται να ξεκίνησε η πανδημία. Ωστόσο μερικά από τα πρώτα περιστατικά σχετίζονταν με άλλες αγορές της Ουχάν, στις οποίες ανιχνεύτηκε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, δημιουργώντας υποψίες ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να είχε μεταπηδήσει στον άνθρωπο νωρίτερα, πιθανώς μέσω του εμπορίου άγριας ζωής. Όπως υπενθυμίζει το Reuters, το πόρισμα του ΠΟΥ για την προέλευση της πανδημίας ανέφερε πως δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για πώληση ζωντανών θηλαστικών στην ψαραγορά Χουανάν το 2019, αν και σημείωνε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συνέβαινε στο παρελθόν. Παρά τις εικασίες ότι ο SARS-CoV-2 απέδρασε από το Εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν που μελετούσε κορωνοϊούς, πιστεύεται ευρέως ότι προήλθε από νυχτερίδες, καθώς ο πλησιέστερος συγγενής του SARS-CoV-2 ανακαλύφθηκε σε νυχτερίδες ενός σπηλαίου στην επαρχία Γιουνάν.

Η νέα μελέτη δεν βρίσκει ενδείξεις για την πώληση νυχτερίδων ή παγκολίνων –είδους που ενδεχομένως λειτούργησε ως ενδιάμεσος ξενιστής- αναφέρει όμως ότι διάφορα άλλα είδη θηλαστικών, όπως μινκ, σκίουροι, αλεπούδες και νυκτηρευτές, ήταν ευρέως διαθέσιμα. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, πάντως, η Κίνα απαγόρευσε οριστικά την πώληση χερσαίων άγριων ζώων ως τροφίμων και επέβαλε μορατόριουμ στο εμπόριο άγριας ζωής μέχρι το τέλος της πανδημίας. Ορισμένα ζώα πάντως επιτρέπεται ακόμα να εκτρέφονται για γούνες και φάρμακα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Από ζώα που εκτρέφονταν ή πωλούνταν στην Ασία πιστεύεται ότι προήλθε επίσης ο ιός του SARS και η πανδημική γρίπη των χοίρων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ