Εμβόλιο – Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο δεν προκαλεί τη νόσο Covid – 19

Σε τρεις συχνές ερωτήσεις σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού απάντησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών στη χώρα.

«Το κρύο είναι σύμμαχος του κορονοϊού και όχι των ανθρώπων», τόνισε ξεκινώντας την ενημέρωση η κυρία Θεοδωρίδου.

Ενώ, αναφερόμενη στους 23 θανάτους ηλικιωμένων στη Νορβηγία, τόνισε ότι οι Αρχές της χώρας λίγες ώρες πριν εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι τα στοιχεία εξετάστηκαν διεξοδικά και δεν προκύπτει ότι υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Στη συνέχεια απάντησε σε τρία συνήθη ερωτήματα σχετικά με το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί τη νόσο, «η απάντηση είναι αρνητική, καθώς το mRNA δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο. Αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, η λοίμωξη του είχε δρομολογηθεί πριν τον εμβολιασμό».

Επίσης, είπε ότι το εμβόλιο δεν θετικοποιεί το rapid test ή το μοριακό. Ενώ τέλος τόνισε πως αν εμβολιαστεί κάποιος για τον κορονοϊό, το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο και την γρίπη θα πρέπει πρέπει γίνεται 15 ημέρες πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Επανέλαβε δε τις τρεις βασικές ιδιότητες των εμβολίων:

1) Έλεγχος ανοσογονικότητας: η δυνατότητα δηλαδή να παρέχουν εξουδετωρωτικά αντισώματα,

2) Αποτελεσματικότητα:η δυνατότητα να προφυλάσσουν το άτομο από τη νόσηση

3) Ασφάλεια: η προστασία από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες

Σε ό,τι αφορά στις ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων, δήλωσε ότι σε κάθε κλινική μελέτη συμμετείχαν 30.000-40.000 εθελοντές, ενώ η παρακολούθηση συνεχίζεται και μετά τον εμβολιασμό και μέχρι στιγμής ο εντοπισμός σπάνιας επιπλοκής ανέρχεται στη 1 στο εκατομμύριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here