CNN: Εξετάζονται αναφορές περί διαρροής σε κινεζικό πυρηνικό σταθμό


Η αμερικανική κυβέρνηση αξιολογούσε την προηγούμενη εβδομάδα μια αναφορά περί διαρροής σε κινεζικό σταθμό πυρηνικής ενέργειας, αφού μια γαλλική εταιρεία που βοηθά στη λειτουργία του και έχει μερίδιο σε αυτόν προειδοποίησε για «επικείμενη ραδιολογική απειλή», σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και έγγραφα που εξέτασε το CNN.

Η προειδοποίηση αυτή περιλαμβάνει μια κατηγορία πως η αρμόδια κινεζική αρχή αυξάνει τα αποδεκτά όρια για εντοπισμό ακτινοβολίας έξω από τον πυρηνικό σταθμό Ταϊσάν στη Γκουανγκτόνγκ, προκειμένου να αποφύγει το κλείσιμό του, σύμφωνα με επιστολή της γαλλικής εταιρείας στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας που είδε το CNN.

Παρά την ενημέρωση από τη Framatome (η γαλλική εταιρεία), η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει πως η εγκατάσταση δεν είναι ακόμα σε «επίπεδο κρίσης» σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι η κατάσταση δεν συνιστά αυτή τη στιγμή σοβαρή απειλή ασφαλείας για τους εργαζόμενους στον σταθμό ή για το κινεζικό κοινό, όπως σημειώνεται στο εν λόγω δημοσίευμα είναι ασυνήθιστο μια ξένη εταιρεία να απευθύνεται μονομερώς στην αμερικανική κυβέρνηση για βοήθεια όταν ο κινεζικός, κρατικής ιδιοκτησίας, συνεργάτης της δεν έχει παραδεχτεί πως υφίσταται πρόβλημα.

Η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να φέρει τις ΗΠΑ σε δύσκολη θέση εάν συνεχιζόταν μια τέτοια διαρροή ή γινόταν πιο επικίνδυνη, χωρίς να επιδιορθωθεί. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι προβληματισμοί ήταν επαρκώς έντονοι για να λάβουν χώρα συναντήσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει συζητήσει την κατάσταση με τη γαλλική κυβέρνηση και δικούς της ειδικούς στο υπουργείο Ενέργειας, έχουν πει πηγές. Επίσης, είναι σε επαφή με την κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους- αν και η έκταση αυτών των επαφών είναι άγνωστη.

Η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει στοιχεία, μα αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του υπουργείου Ενέργειας επέμειναν πως, εάν υπήρχε κάποιος κίνδυνος για το κινεζικό κοινό, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να τον δημοσιοποιήσουν, στο πλαίσιο υπαρχουσών συμφωνιών που σχετίζονται με πυρηνικά ατυχήματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ