Reuters: H Alpha Bank βέβαιη για τη στήριξη των μετόχων στην ΑΜΚ


Τη βεβαιότητα της Alpha Bank για την έγκριση των μετόχων ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 800 εκατ. ευρώ εκφράζουν πηγές της στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πηγή της τράπεζας τόνισε ότι οι μέτοχοι είναι «αναφανδόν υπέρ» της πρότασης ενόψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που θα συγκλιθεί για το σκοπό αυτό. Σημειώνεται πως για να εγκριθεί η πρόταση απαιτείται απαρτία τουλάχιστον του 50% των μετόχων και η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 66% των παρισταμένων.

Όπως αναφέρει το Reuters, υπέρ της πρότασης τάσσεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που είναι και ο βασικός μέτοχος, κατέχοντας σχεδόν το 11% των μετοχών.

Πέραν του ΤΧΣ άλλοι θεσμικοί μέτοχοι της τράπεζας είναι ο Όμιλος Vanguard, η Capital Research, η BlackRock και η νορβηγική Norges Bank. Παράλληα το βρετανικό fund Schroders ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κατείχε το 5,08% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου της Alpha Bank.

Εντούτοις, κατά της αύξηση τάσσεται το αμερικανικό hedge fund Paulson & Co., που κατέχει σχεδόν το 7% των μετοχών της τράπεζας.

Η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικασίας bookbuilding σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και ταυτόχρονης δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα, με στόχο την ολοκλήρωση έως τα μέσα Ιουλίου δίνοντας προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους.

Σημειώνεται πως τα αντληθέντα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη καθώς θα αρχίσουν να εισρέουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της τράπεζας μέσω της ΑΜΚ είναι η μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 2% αλλά και η επίτευξη απόδοσης 10% επί των ιδίων κεφαλαίων έως το 2024.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ