Σεξουαλική υγεία: Ο,τι μπορεί να απασχολεί έναν άνδρα μετά από παράλυση [pic,vid]

Η παράλυση συχνά επηρεάζει τη σεξουαλικότητα των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στη φυσική λειτουργία, την αίσθηση και την ανταπόκριση. Η παράλυση επηρεάζει τη σεξουαλικότητα ενός ανθρώπου τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Αναρωτιούνται, “μπορώ ακόμα να το κάνω;” Οι άνδρες ανησυχούν ότι η σεξουαλική απόλαυση ανήκει στο παρελθόν, αν μπορούν να κάνουν ξανά σεξ, αν μπορούν να προσελκύσουν έναν/μία  σύντροφο, αν ο/ η σύντροφος θα μείνει, αν είναι εφικτό να κάνουν παιδιά. Είναι αλήθεια ότι, μετά από ασθένεια ή τραυματισμό συχνά αντιμετωπίζουν αλλαγές στις σχέσεις τους και τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Οι συναισθηματικές αλλαγές συμβαίνουν, φυσικά, και αυτές επίσης μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλικότητα ενός ατόμου.

Οι στύσεις είναι το πρώτο θέμα μετά την παράλυση. Συνήθως, οι άνδρες έχουν δύο τύπους στύσης, ψυχογενείς και αντανακλαστικές. Ψυχογενείς στύσεις προκύπτουν από σεξουαλικές σκέψεις ή από το να βλέπεις ή να ακούς κάτι διεγερτικό. Ο εγκέφαλος στέλνει αυτά τα ερεθιστικά μηνύματα μέσω των νεύρων του νωτιαίου μυελού που βγαίνουν στα επίπεδα T10-L2, και μετά τα μεταφέρει στο πέος, καταλήγοντας σε πρήξιμο. Η ικανότητα για ψυχογενή στύση εξαρτάται από το επίπεδο και την έκταση της παράλυσης. Γενικά, οι άνδρες με ημιτελή τραυματισμό σε χαμηλό επίπεδο είναι πιο πιθανό να έχουν ψυχογενετικές στύσεις από τους άνδρες με υψηλού επιπέδου, ημιτελείς τραυματισμούς. Οι άνδρες με πλήρη τραυματισμό είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν ψυχωτικές στύσεις. Η στύση αντανακλάται όταν υπάρχει άμεση φυσική επαφή με το πέος ή άλλες ερωτικές περιοχές όπως τα αυτιά, οι θηλές ή ο λαιμός.

Η αντανακλαστική στύση είναι ακούσια και µπορεί να συμβεί χωρίς σεξουαλικές ή διεγερτικές σκέψεις. Η σπαστικότητα είναι γνωστό ότι παρεμβαίνει στη σεξουαλική δραστηριότητα σε ορισμένα άτομα με SCI. Κατά τη διάρκεια της διέγερσης των γεννητικών οργάνων, η σπαστικότητα είναι πιο πιθανό να αυξηθεί και μπορεί να εμφανιστεί αυτόνομη δυσφορία, η οποία απαιτεί επομένως προσωρινή διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας. Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι η εκσπερμάτιση μειώνει τη σπαστικότητα για έως 24 ώρες.

Σεξουαλική υγεία του άνδρα με παράλυση

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here