Καταγγελίες για «Τσέχο Φλόιντ»: Ένταση στην Τσεχία για τον θάνατο Ρομά στα χέρια αστυνομικών


Για «Τσέχο Φλόιντ» κάνουν λόγο χρήστες των social media εντός και εκτός Τσεχίας, σχολιάζοντας βίντεο με αστυνομικό να γονατίζει στους ώμους και στον λαιμό ενός Ρομά, ο οποίος αργότερα πέθανε- με την τσεχική κυβέρνηση να υποστηρίζει τις ενέργειες των αστυνομικών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οργανώσεις Ρομά έχουν εκφράσει την οργή τους για το βίντεο, το οποίο κατεγράφη από παράθυρο το Σάββατο στην πόλη Τεπλίτσε.

Ο άνδρας φαίνεται να παλεύει με τρεις αστυνομικούς και λεπτά αργότερα βρίσκεται ακίνητος στο έδαφος.

«Δεν πρόκειται για Τσέχο Φλόιντ» είπε η αστυνομία, απορρίπτοντας τις εν λόγω κατηγορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα μέλη της Ρομά κοινότητας σύγκριναν το περιστατικό με τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, ο οποίος πέθανε αφού Αμερικανός αστυνομικός γονάτιζε στον λαιμό του για πάνω από εννιά λεπτά στη Μινεάπολη τον Μάιο του 2020.

Η τσεχική αστυνομία είπε ότι χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν βία επειδή ο άνδρας στο Τεπλίτσε είχε γίνει επιθετικός μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Όπως αναφέρθηκε, πέθανε σε ασθενοφόρο και αιτία θανάτου ήταν η υπερβολική δόση και επικαλείται ιατροδικαστική εξέταση που έδειξε ότι υπέστη «παθολογικές αλλαγές στις στεφανιαίες αρτηρίες» λόγω χρήσης αμφεταμίνης.

Στη δημοσιότητα δόθηκε δεύτερο βίντεο που τραβήχτηκε λίγο πριν την άφιξη της αστυνομίας, όπου ο άνδρας φαίνεται γυμνός από τη μέση και πάνω, να ξαπλώνει στο πεζοδρόμιο και να φωνάζει. Μετά σηκώνεται και επιτίθεται σε έναν άλλον άνδρα πριν αρχίσει να ρίχνει γροθιές σε ένα κοντινό αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο θάνατος του άνδρα δεν συνδεόταν με τις συνθήκες σύλληψής του.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ έγραψε στο Twitter πως η αστυνομία είχε την πλήρη του στήριξη και δικαιούται να αντιδράσει σε οποιονδήποτε βρίσκεται από την επήρεια ναρκωτικών.

Ωστόσο οργανώσεις Ρομά λένε ότι το περιστατικό υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η κοινότητά τους από τις τσεχικές αρχές.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ