Μάσκες – καύσωνας: Τέλος οι μάσκες για όλους, στους εξωτερικούς χώρους -Αποφασίζει αύριο η επιτροπή

Μάσκες -καύσωνας: H σταθερή αποκλιμάκωση που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η οποία αποτυπώνεται στα κρούσματα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, αλλά και η πορεία των εμβολιασμών, ανοίγουν τον δρόμο για περεταίρω χαλάρωση

Επόμενο βήμα, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Την οριστική απόφαση για το πράσινο φως αναμένεται να λάβει την προσεχή Πέμπτη, 24 Ιουνίου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων κατά την διάρκεια της τακτικής συνεδρίασής τους. Μάλιστα, στην πλειονότητά, τα μέλη της επιτροπής εμφανίζονται θετικά με την άρση του μέτρου για τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα τοποθετήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Όλοι ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μία απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί αξιολογώντας όλα τα στοιχεία. Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή των ειδικών».

Σημειώνεται σε αρκετές χώρες της ΕΕ έχει ξεκινήσει η συζήτηση για κατάργηση του μέτρου. Μάλιστα στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει ήδη ανακοινώσει ότι από τις 26 Ιουνίου δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Γκίκας: Βγάζουμε τις μάσκες υπό προϋποθέσεις

Ερωτηθείς σχετικά ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αχιλλέας Γκίκας, ξεκαθαρίζει ότι «έφτασε η ώρα να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, υπό προϋποθέσεις»…

Η διάθεση αυτή, όπως λέει, καταγράφεται από το σύνολο σχεδόν των συναδέλφων επιστημόνων και έγκειται στο γεγονός ότι πλέον τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας είναι σχεδόν μηδενικά και συνεχίζουν την πτωτική τάση.

«Η κάμψη της επιδημίας μάς δίνει πλέον τη δυνατότητα να δώσουμε το πράσινο φως. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν συνιστά εφησυχασμό των πολιτών», τονίζει ο κ. Γκίκας, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.

Πρέπει να επισπευστούν οι εμβολιασμοί των πολιτών

«Είμαστε πίσω στους εμβολιασμούς. Θα πρέπει να σπεύσουμε και να εκμεταλλευτούμε το διάστημα του καλοκαιριού ώστε να είμαστε έτοιμοι για το φθινόπωρο», εξηγεί το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Σε δήλωσή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ακόμη ένα μέλος της επιτροπής, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημείωσε ότι «έως τις αρχές του 2022 τον κορωνοϊό θα τον αντιμετωπίζουμε σαν γρίπη» και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ο ίδιος συστήνει τη χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

Όπως επεσήμανε, τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς που προχωρούν, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self test, rapid test), ενώ τα κακά νέα είναι οι παραλλαγές του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό. Σημείωσε δε πως οι εμβολιασμένοι είναι καλυμμένοι σε αυτές, ωστόσο επικρατεί φόβος στο γεγονός ότι μέσα από τη δημιουργία μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργηθούν μεταλλάξεις ανθεκτικές στα εμβόλια, όπως γίνεται με τα μικρόβια στα αντιβιοτικά.

Ποιους θα αφορά η κατάργηση της μάσκας- Τι θα γίνει στους εσωτερικούς χώρους

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κατάργηση της χρήσης της μάσκας θα αφορά όλους τους πολίτες κατά την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα από το αν έχουν ολοκληρώσει ή όχι τον εμβολιασμό τους.

Ωστόσο, σε εξωτερικούς χώρους όπου αναμένεται να υπάρχει συγχρωτισμός, όπως π.χ. σε μέσα μεταφοράς, γήπεδα, συναυλιακούς χώρους κ.α., οι ειδικοί θα προτείνουν, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στους κλειστούς χώρους, οι επιστήμονες προτείνουν το μέτρο να συνεχιστεί καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να γίνεται επιτόπου ο έλεγχος και ο διαχωρισμός εμβολιασμένων ή μη κατά την είσοδο σε κλειστούς χώρους.

Πάντως, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για το πώς θα μπορούσε τεχνικά να υποστηριχθεί ένα τέτοιο εγχείρημα με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και τη διαπίστωση της γνησιότητάς του. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ