Ελληνική πρωτοτυπία το γήπεδο μόνο για εμβολιασμένους


Στα… «κάγκελα» οι φίλαθλοι για τον αποκλεισμό των μη εμβολιασμένων από τα ανοικτά και κλειστά γήπεδα της χώρας!

Η κυβέρνηση αγνόησε όλες τις προδιαγραφές που τηρούνται σε κορυφαίες διοργανώσεις σε Ευρώπη και Αμερική, αποκλείοντας από τα ελληνικά γήπεδα τους μη εμβολιασμένους και μη νοσήσαντες πολίτες.

Έντονες είναι ήδη οι αντιδράσεις με το «καλημέρα» της ανακοίνωσης της κυβερνητικής απόφασης, δια στόματος Άδωνι Γεωργιάδη, πως στα ανοικτά και κλειστά γήπεδα της χώρας θα έχουν από τις 15 Ιουλίου δικαίωμα πρόσβασης (85% πληρότητα) μόνο οι πολίτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Το Newsbomb.gr έψαξε, κατέγραψε και σας παρουσιάζει τι ισχύει σε όλες τις μεγάλες αθλητικές δραστηριότητες του πλανήτη, αποδεικνύοντας πως η Κυβέρνηση αυθαίρετα και κόντρα σε κάθε λογική, απαγορεύει στον κόσμο να βρίσκεται κοντά στον αθλητισμό.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ενημέρωσε το μεσημέρι της Τρίτης (29/06) πως από τις 15 Ιουλίου πρόσβαση σε ανοιχτά και κλειστά γήπεδα θα έχουν μόνον οι πλήρως εμβολιασμένοι, αποκόπτοντας ή «τιμωρώντας» αν θέλετε, όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το Newsbomb αναζήτησε, ωστόσο και το τι ισχύει στις μεγάλες αθλητικές δραστηριότητες και σάς παρουσιάζει μια ακόμη γκέλα επικών διαστάσεων της Κυβέρνησης σε σχέση με τον αθλητισμό.

Ενδεικτικά, ακολουθούν τα πρωτόκολλα υγιεινής για το Euro, το οποίο δεν διεξάγεται μόνο σε μια χώρα αλλά σε όλη την Ευρώπη, το Wimbledon το οποίο είναι σε εξέλιξη, αλλά και στις ΗΠΑ και στο NBA.

Euro 2020

Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη μιας και η διοργάνωση γίνεται σε όλη την Ευρώπη, οπότε αλλάζουν και τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον κορονοϊό.

Τι ισχύει όμως στις πόλεις και στα γήπεδα που φιλοξενούν τη γιορτή του ποδοσφαίρου;

-Στην Αγία Πετρούπολη και στο Μπακού τα γήπεδα έχουν χωρητικότητα 50%

-Στην Κοπεγχάγη, το γήπεδο έχει χωρητικότητα 73.5%

-Η «Πούσκας Αρένα» στη Βουδαπέστη έχει 100% πληρότητα

-Άμστερνταμ, Βουκουρέστι, Γκλασκώβη και Σεβίλλη έχουν στα γήπεδά τους χωρητικότητα 25%-45%

Εικόνες από το Βουκουρέστι

-Το εμβληματικό «Γουέμπλεϊ» στο Λονδίνο έχει κλιμακωτή αύξηση. Στη φάση των ομίλων φιλοξένησε 21.500 οπαδούς, στη φάση των «16», που βρισκόμαστε τώρα, θα έχει πληρότητα 50% ενώ στα ημιτελικά και στον τελικό θα έχει χωρητικότητα 75%.

-Τέλος το Μόναχο θα έχει στη διάθεση του κοινού μόλις 14.500 θέσεις.

Τι ισχύει όμως για τους θεατές και τα πρωτόκολλα ασφαλείας;

Η UEFA δεν απαγορεύσει σε κανέναν να μπει στο γήπεδο, αφήνοντας το αγαπημένο σπορ ελεύθερο μεν, με περιορισμούς δε. Η μάσκα είναι απαραίτητη και υποχρεωτική, όλοι οι φίλαθλοι θερμομετρούνται κατά την είσοδό τους στο γήπεδο ενώ γίνονται και rapid test στους οπαδούς, κάτι το οποίο διαφέρει όπως είπαμε από πόλη σε πόλη.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, μιλάμε για ένα πολύπλοκο, οργανωτικά, οικοδόμημα, το οποίο όμως δεν απαγορεύσει σε κανέναν να απολαύσει το ποδόσφαιρο ούτε δίνει πρόσβαση μόνο στους εμβολιασμένους.

NBA

Στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη. Οι κανονισμοί για το κοινό δεν αναφέρουν πως μόνο οι εμβολιασμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο γήπεδο.

Οι θεατές δεν βρίσκονται στις πρώτες σειρές όπως παλιά, αλλά έχουν απόσταση από το παρκέ 9 μέτρα. Και εδώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Αρκετές ομάδες, όπως οι Μαϊάμι Χιτ, έχουν ειδικές θέσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους, ωστόσο δεν απαγορεύσει σε όποιον δεν έχει εμβολιαστεί να μπει στο γήπεδο.

Λόγω του ότι οι Πολιτείες έχουν άλλους κανονισμούς, η χωρητικότητα διαφέρει. Αν στην πόλη μιας ομάδας ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 3% για παραπάνω από μια εβδομάδα, τότε αυξάνεται και η χωρητικότητα του γηπέδου, ανάλογα φυσικά και με το πόσους θεατές μπορεί να φιλοξενήσει.

Το γήπεδο των Φοίνιξ Σαν στην Αριζόνα στον πέμπτη τελικό της Δύσης

Wimbledon

To διάσημο τουρνουά τένις έχει ξεκινήσει και φυσικά υπάρχουν ορισμένοι κανόνες και πρωτόκολλα.

Στις εξέδρες έχουν δικαίωμα να βρεθούν:

-Οι πλήρως εμβολιασμένοι

-Όσοι έχουν αρνητικό PCR τεστ

-Όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό, φέροντας ωστόσο αποδεικτικό ανοσίας

Η χωρητικότητα του κεντρικού γηπέδου έχει χωρητικότητα 14.947 θέσεις, ωστόσο δεν θα είναι γεμάτο αρχικά. Στα πρώτα στάδια του τουρνουά θα έχει μισή χωρητικότητα ωστόσο στους τελικούς ανδρών και γυναικών θα είναι γεμάτο.

Roland Garros

Παραμένουμε στο τένις, όπου είδαμε τον Στέφανο Τσιτσιπά να φτάνει μέχρι τον τελικό.

Όπως θα διαπιστώσατε από την τηλεοπτική μετάδοση, το γήπεδο αρχικά ήταν άδειο. Από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 8 Ιουνίου, τα παιχνίδια έγιναν με παρουσία κόσμου, η οποία έφτανε τις 5.388 θέσεις. Από τις 9 Ιουνίου η χωρητικότητα αυξανόταν σταδιακά μέχρι τις 13.146 που βρέθηκαν στον τελικό.

Για να μπει κάποιος στο γήπεδο, ωστόσο, έπρεπε να έχει ένα «health pass». Τι προέβλεπε;

To κεντρικό γήπεδο του Roland Garros στα προημιτελικά

Αρνητικό PCR 48 ωρών ή αποδεικτικό εμβολιασμού ή αποδεικτικό πως έχει νοσήσει τουλάχιστον 15 μέρες πριν το τουρνουά.

Αν κάποιος είχε ένα από αυτά τα έγγραφα, λάμβανε το ειδικό πάσο με έναν QR κωδικό, ο οποίος αντιστοιχούσε αποκλειστικά στον κάτοχο του πάσου, έτσι μπορούσε να εντοπιστεί ο οποιοσδήποτε.

Είναι κατανοητό πως πλέον η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αθλητισμού ουσιαστικά «τιμωρούν» τους φιλάθλους όλης της Ελλάδας, καθώς οι διαδικασίες για να μπει κάποιος στο γήπεδο αλλά και οι λύσεις είναι πολλές, ωστόσο για ακόμη μια φορά (πολλοστή…) οι πρακτικές του μονόδρομου άνευ λόγου και αφορμής δείχνουν πως ο διχασμός του κόσμου είναι πάγια τακτική.

Επιβάλλεται η αλλαγή πλεύσης…

Από όλα τα παραπάνω και τα ισχύοντα που προβλέπονται στις κορυφαίες διοργανώσεις ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, είναι σαφές ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τα ελληνικά γήπεδα κινείται προς την απολύτως λανθασμένη κατεύθυνση.

Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει επειγόντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού οι ελληνικές επαγγελματικές ομάδες της Super League και της Basket League έχουν ξεκινήσει τα πλάνα τους για τη νέα αγωνιστική περίοδο και καλούνται ήδη να αντιμετωπίσουν σοβαρότατες αντιδράσεις από την πλευρά των οπαδών τους, οι οποίες θα διογκώνονται μέρα με τη μέρα…

Μόνη λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές φαντάζει η εφαρμογή ενός μικτού συστήματος εισόδου των φιλάθλων στα ελληνικά γήπεδα, με εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους αλλά με υποχρεωτικό αρνητικό rapid test και τη χωρητικότητα κάλυψης στο 50%, ώστε να μπορούν να χωρίζονται σε δύο τμήματα των κλειστών και ανοικτών γηπέδων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ