ΗΠΑ Προέφηβοι: Ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη συνδέεται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη

ΗΠΑ Προέφηβοι: Η έκθεση σε «ανέφικτα ιδανικά σώματος» θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής, προειδοποίησαν οι ερευνητές. Τι αντίκτυπο έχει η εξ αποστάσεως μάθηση και η κάλυψη προσώπου στα παιδιά; Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα προτείνει μια σχέση μεταξύ του χρόνου της οθόνης και της αύξησης του βάρους στους αμερικανούς προεφήβους.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην Παιδιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον ώρα που αφιερώθηκε στον χρόνο της οθόνης συσχετίστηκε με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε παιδιά ηλικίας 9-10 ετών ένα χρόνο αργότερα. Επιπλέον, ανέφεραν οι ερευνητές, είναι ότι η αύξηση βάρους μπορεί να μην είναι μόνο αποτέλεσμα καθιστικής συμπεριφοράς, αλλά και ότι η έκθεση σε κοινωνικά μέσα και “ανεφάρμοστα ιδανικά σώματος” μπορεί να οδηγήσει σε επακόλουθη υπερκατανάλωση τροφής.

Τα δεδομένα αντλήθηκαν από 11.066 προεφήβους που είναι μέρος της Μελέτης Γνωσιακής Ανάπτυξης Εφήβων.

Έγιναν ερωτήσεις σχετικά με τον χρόνο που αφιερώθηκε σε έξι διαφορετικές μορφές χρόνου οθόνης, όπως τηλεόραση, κοινωνικά μέσα, γραπτά μηνύματα, YouTube, συνομιλία μέσω βίντεο και βιντεοπαιχνίδια.

Η ομάδα σημείωσε σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στο EurekAlert.org ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από την πανδημία.

Οι ερευνητές δήλωσαν στην αρχή της μελέτης ότι το 33,7% των παιδιών θεωρήθηκαν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και ένα χρόνο αργότερα αυξήθηκε το βάρος τους κατά 35,5%, “ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στα τέλη της εφηβείας και στην αρχή της ενηλικίωσης.”

“Η μελέτη διεξήχθη πριν από την πανδημία COVID-19, αλλά τα ευρήματά της είναι ιδιαίτερα σχετικά με την πανδημία”, δήλωσε ο Jason Nagata, MD, επικεφαλής συγγραφέας μελέτης και επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

“Με την εξ αποστάσεως μάθηση, την ακύρωση αθλητικών νέων και την απομόνωση, τα παιδιά έχουν εκτεθεί σε άνευ προηγουμένου επίπεδα χρόνου οθόνης.”

Ο Ναγκάτα σημείωσε ότι ενώ ο χρόνος της οθόνης μπορεί να προσφέρει οφέλη όπως η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση, οι γονείς “πρέπει να προσπαθήσουν να μετριάσουν τους κινδύνους από τον υπερβολικό χρόνο οθόνης” συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου καθιστικού χρόνου και της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας.

“Οι γονείς πρέπει να μιλούν τακτικά στα παιδιά τους σχετικά με τη χρήση του χρόνου οθόνης και να αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα οικογενειακής χρήσης μέσων”, είπε. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την παιδική παχυσαρκία έχουν βρει αύξηση του επιπολασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Μια ανάλυση από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η οποία αξιολόγησε τα παιδικά ραντεβού από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2020, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα παχυσαρκίας αυξήθηκαν σε όλα τα εύρη ηλικιών, αλλά ήταν πιο έντονα σε ασθενείς ηλικίας 5-9 ετών.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ