Κορωνοϊός μέτρα κρούσματα: Σκέψεις για ολικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Κορωνοϊός μέτρα κρούσματα: Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή σύσκεψη των ειδικών μετά την νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα τα τελευταία 24ωρα. Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για ένα νέο τρίτο κύμα και ετοιμάζονται να προτείνουν σήμερα πιο αυστηρά μέτρα. Στο τραπέζι έχει τεθεί το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη, μέτρο που όπως φαίνεται δεν προκρίνεται για το Λεκανοπέδιο επί του παρόντος.

Κοκκινίζουν Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

Με τα κρούσματα να παραμένουν σε τετραψήφιο αριθμό και τις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας να παρουσιάζουν εμφανέστατο πρόβλημα το τελευταίο διάστημα, οι πληροφορίες θέλουν την ειδική επιτροπή να προτείνει ολικό lockdown για όλη την Αχαΐα (μέχρι τώρα στο «κόκκινο» είναι μόνο η πόλη της Πάτρας) και την Θεσσαλονίκη. Η χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων πρότεινε μάλιστα οι δύο περιοχές, μαζί με την Αττική, να χαρακτηριστούν με ένα νέο χρώμα: το βαθύ κόκκινο, το οποίο θα αποτυπώνει τις περιοχές που έχουν το βαρύτερο πλήγμα στην διάρκεια της πανδημίας. Αν η εισήγηση για ένταξη και της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας στις «κόκκινες περιοχές» επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται να επιβληθούν αυξημένα μέτρα, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.

Χθες ωστόσο, από την Θεσσαλονίκη ο Ν. Χαρδαλιάς τόνιζε πως «δεν τίθεται θέμα αυστηροποίησης των μέτρων» και ότι «δεν υπάρχει θέμα πανικού. Υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής. Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής τήρησης των υπαρχόντων. Μέσα από αυτό το πλέγμα αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αύξηση του ιικού φορτίου σε κάποιες περιοχές και στη Θεσσαλονίκη. Με συνεργασία και συνεννόηση θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή»

Οι σκέψεις για την Αττική

Στην περίπτωση της Αττικής οι λοιμωξιολόγοι σκέφτονται το ενδεχόμενο να προτείνουν το ίδιο μέτρο για τα Σαββατοκύριακα, μέτρο που είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί αυτό το διήμερο καθώς τα σχολεία είναι κλειστά. Αντίθετα, λόγω της πολυπλοκότητας του πληθυσμού και της πόλης, δεν φαίνεται να προκρίνεται το ίδιο μέτρο για τις καθημερινές. Στις σκέψεις τους φέρεται να είναι και η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλους Δήμους, μέτρο που ωστόσο παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες για να υλοποιηθεί στο Λεκανοπέδιο και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί.

Έρχονται νέα μέτρα για το Σαββατοκύριακο 

Ένα άλλο μέτρο που εξετάζουν και φαίνεται πως θα προτείνουν στην κυβέρνηση, είναι το κλείσιμο του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές. Ενα μέτρο που αναμένεται να πλήξει σημαντικά τον κλάδο, ωστόσο όπως τονίζουν οι επιστήμονες «προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη υγεία. Η οικονομία φτιάχνει στην πορεία». Γι’ αυτό και προτείνουν να κλείσει εντελώς το λιανεμπόριο και να μην δουλέψει ούτε με click away ή click in shop το επόμενο διάστημα στις «κόκκινες» περιοχές. Την ίδια στιγμή από την πλευρά της κυβέρνησης δίνεται έμφαση στο να υπάρξει το μικρότερο δυνατό κόστος για την οικονομία, στο μέτρο πάντα που προβλέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Προβληματισμός για τα σχολεία

Ένα κεφάλαιο που εξακολουθεί να προβληματίζει τους ειδικούς είναι το ζήτημα των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, οι ειδικοί διαπιστώνουν για πρώτη φορά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού σε παιδιά Δημοτικού και νηπιαγωγείων και μάλιστα σε μεγάλες σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα. Υπάρχουν σκέψεις για να προτείνουν κλείσιμο των σχολείων και επιστροφή στην τηλεκπαίδευση, μέτρο που ήδη ορισμένοι επιστήμονες όπως ο καθηγητής Αθ. Εξαδάκτυλος, έχουν τονίσει πως είναι υποστηρικτές αυτού του μέτρου. Στην επιτροπή υπάρχουν ωστόσο και αντίθετες γνώμες, ενώ και η κυβέρνηση από την πλευρά της τονίζει πως τα σχολεία είναι αυτά που θα κλείσουν τελευταία. Στις σκέψεις τους είναι να προτείνουν να κλείσουν τα σχολεία σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο όλα θα ξεκαθαρίσουν σήμερα. Πάντως, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε χθες πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν εισηγήσεις για κλείσιμο των σχολείων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here