Η.Β. Τζόνσον: Αίρει τα μέτρα προστασίας από 19 Ιουλίου και λέει ότι θα πρέπει να ζούμε με τον ιό

Η.Β. Τζόνσον: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να καταργήσει νόμους που απαιτούν μάσκες προσώπου και κοινωνική απομάκρυνση αργότερα αυτόν τον μήνα, αν και αναγνώρισε ότι η άρση των περιορισμών θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊών ακόμη υψηλότερα. Ο Τζόνσον δήλωσε ότι οι νομικοί έλεγχοι θα αντικατασταθούν από την «προσωπική ευθύνη» όταν η χώρα μετακινηθεί στο τελικό στάδιο του χάρτη πορείας για την άρση κλειδαριών. Αυτό έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουλίου, αν και ο Τζόνσον δήλωσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 12 Ιουλίου.

Η αλλαγή θα σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να πετάξουν μάσκες μετά από μήνες επιβαλλόμενης κάλυψης προσώπου, αν και οι επιχειρήσεις και οι φορείς διαμετακόμισης ενδέχεται να εξακολουθούν να τις απαιτούν και θα εξακολουθούν να συνιστώνται σε ορισμένους κλειστούς χώρους.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών της Βρετανίας για την πανδημία κορωνοϊού έχει περάσει τους 100.000.

Το ανεπιθύμητο ορόσημο επιτεύχθηκε την Τρίτη καθώς η κυβέρνηση σκέφτηκε να επιβάλει καραντίνες ξενοδοχείων σε διεθνείς ταξιδιώτες για να σταματήσουν να φθάνουν νέες παραλλαγές ιών στη χώρα.

Η κατάργηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης θα επιτρέψει στα νυχτερινά κέντρα να ανοίξουν ξανά μετά από 16 μήνες αναγκαστικού κλεισίματος και οι πελάτες να παραγγείλουν για άλλη μια φορά ποτά στο μπαρ σε μια παμπ.

Δεν θα πρέπει πλέον οι πελάτες να σαρώσουν μια εφαρμογή τηλεφώνου για να παρέχουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους όταν μπαίνουν σε ένα εστιατόριο ή μπαρ.

Η κυβέρνηση θα σταματήσει επίσης να δίνει οδηγίες στους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι, εάν μπορούν, αφήνοντας τους εργοδότες ελεύθερους να φέρουν το προσωπικό πίσω στα γραφεία. Οι αλλαγές ισχύουν στην Αγγλία. Άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου – Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία – ακολουθούν τους δικούς τους, σε γενικές γραμμές παρόμοιους, οδικούς χάρτες εκτός κλειδώματος.

Η Βρετανία κατέγραψε περισσότερους από 128.000 θανάτους κορωνοϊού, τον υψηλότερο αριθμό στη Δυτική Ευρώπη και οι λοιμώξεις αυξάνονται λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής του ιού. Οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αυξήθηκαν από περίπου 2.000 την ημέρα νωρίτερα αυτό το έτος σε 25.000 την ημέρα την περασμένη εβδομάδα.

Όμως ο αριθμός των θανάτων είναι σε γενικές γραμμές σταθερός, σε λιγότερους από 20 την ημέρα. Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας λένε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού της Βρετανίας έχει αποδυναμώσει τη σχέση μεταξύ λοιμώξεων και θανάτων, αν και δεν την έκοψε.

Μέχρι στιγμής, το 86% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 64% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η κυβέρνηση στοχεύει να δώσει σε όλους πάνω από 18 και τις δύο λήψεις μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο Τζόνσον αναγνώρισε ότι οι λοιμώξεις, οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα αυξηθούν όταν αρθούν οι περιορισμοί που απομένουν. «Θέλω να υπογραμμίσω εξαρχής ότι αυτή η πανδημία δεν έχει τελειώσει», είπε, προβλέποντας ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν 50.000 την ημέρα έως τις 19 Ιουλίου.

«Πρέπει να συμφιλιωθούμε, δυστυχώς, με περισσότερους θανάτους από την COVID».

Ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να “μάθει να ζει με αυτόν τον ιό” – μια σημαντική αλλαγή στον τόνο από έναν ηγέτη που είχε προηγουμένως ζωγραφίσει την COVID-19 ως εχθρό για να κατακτηθεί.

Αυτό το μήνυμα θα χαιρετιστεί από τους σκεπτικιστές νομοθέτες στο κυβερνητικό Κόμμα του Τζόνσον, οι οποίοι λένε ότι η οικονομική και κοινωνική ζημία των περιορισμών υπερτερεί των οφελών για τη δημόσια υγεία και του λαϊκιστικού Τύπου της Βρετανίας, που ονομάζεται 19η ημέρα ελευθερίας. Ωστόσο, αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας και επιστήμονες προέτρεψαν την προσοχή, λέγοντας ότι η απομάκρυνση των μασκών και η μη τήρηση κοινωνικής απόστασης εντελώς θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα.

Ο ψυχολόγος Stephen Reicher, μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης, δήλωσε ότι οι «αναλογικοί μετριασμοί» κατά της εξάπλωσης του ιού πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ.

“Νομίζω ότι χρειαζόμαστε πολύ καθαρά μηνύματα και νομίζω ότι σε ορισμένους χώρους – πολυσύχναστοι, άσχημα αεριζόμενοι χώροι – οι μάσκες είναι κρίσιμοι μετριασμοί”, είπε στο BBC. Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία επέβαλε ένα από τα μεγαλύτερα κλειδώματα στον κόσμο έχει άρει τους περιορισμούς για την Αγγλία σε μια σειρά βημάτων που ξεκίνησαν με το άνοιγμα των σχολείων τον Μάρτιο.

Το τέταρτο και τελευταίο στάδιο καθυστέρησε τον περασμένο μήνα για να δοθεί χρόνος σε περισσότερα άτομα να εμβολιαστούν εν μέσω της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής δέλτα, η οποία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Ο Τζόναθαν Άσγουορθ, εκπρόσωπος υγείας του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή.

“Δεν είμαστε έξω από το δάσος”, είπε. “Θέλουμε να δούμε το κλείσιμο, αλλά χρειαζόμαστε μετριασμό της σωτηρίας. Χρειαζόμαστε ακόμα άρρωστη αμοιβή, εντοπισμό τοπικών επαφών, συνεχή φθορά μάσκας, εξαερισμό και υποστήριξη για τα παιδιά για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών.”

Ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε ότι είναι λογικό να μειώνονται οι περιορισμοί το καλοκαίρι, όταν τα σχολεία είναι κλειστά, οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο.”

Το φορτίο της νόσου που σχετίζεται με μια μεγαλύτερη κορυφή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα ήταν πιθανότατα μικρότερο από ένα κατά τη διάρκεια του χειμώνα”, δήλωσε ο Hunter.

Ωστόσο, ο Richard Tedder, ένας ιολόγος στο Imperial College London, δήλωσε ότι η χαλάρωση ενώ οι λοιμώξεις εξακολουθούν να είναι ανεξέλεγκτες “έρχεται με τον πολύ πραγματικό κίνδυνο διευκόλυνσης της διαφυγής παραλλαγών που θα είναι ακόμη πιο ανθεκτικές στα εμβόλια και πιθανώς πιο μολυσματικές. “Η αποτυχία αναγνώρισης αυτού παίζει με φωτιά”, είπε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here