Καρκίνος: Ανεπαρκής έκθεση σε UVB σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου


Η ανεπαρκής έκθεση στην UVB ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένες ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με μια μελέτη που αξιοποιήσε τα δεδομένα από 186 χώρες, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMC Public Health.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ διερεύνησαν πιθανές συσχετίσεις μεταξύ των παγκόσμιων επιπέδων UVB ακτινοβολίας για το έτος 2017 και των ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου σε διάφορες χώρες και για διάφορες ηλικιακές ομάδες τον αμέσως επόμενο χρόνο, δηλαδή το 2018.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η χαμηλότερη έκθεση στην UVB ηλιακή ακτινοβολία συσχετίστηκε σημαντικά με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από τη γέννηση έως και την ηλικία των άνω των 75 ετών. Αυτό για άτομα που ζούσαν στις 186 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Η σχέση μεταξύ χαμηλότερης έκθεσης στην UVB ηλιακή ακτινοβολία και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου παρέμεινε αξιοσημείωτη στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας άνω των 45 ετών, αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως η μελάγχρωση του δέρματος, το προσδόκιμο ζωής και οι συνήθειες καπνίσματος των ατόμων. Δεδομένα για τους προαναφερθέντες παράγοντες ήταν διαθέσιμα για 148 χώρες από τις 186 που συμπεριλήφθηκαν συνολικά στη μελέτη.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι η χαμηλότερη έκθεση στην UVB ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό. Εντωμεταξύ, είναι γνωστό ότι η ανεπάρκεια σε βιταμίνης D έχει αποδεδειγμένα συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, μελοντικές έρευνες θα μπορούσαν να εξετάσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια πώς τα συμπληρώματα βιταμίνης D σε περίπτωση ανεπάρκειας θα μπορούσαν ενδεχομένως να οφελήσουν άμεσα τις περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά σε ηλικιωμένες ομάδες του πληθυσμού.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ