Φορολογικές δηλώσεις 2021: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις για αποζημιώσεις εργαζομένων


Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ανοιχτή η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – Η  διαδικασία υποβολής να ολοκληρώνεται στις 27 Αυγούστου – «Ξεμπλόκαρε» η διαδικασία για εργαζόμενους σε αναστολή. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το τεχνικό πρόβλημα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε σχέση με την ανάρτηση βεβαιώσεων για φορολογική χρήση εργαζομένων που είχαν τεθεί σε ειδικά καθεστώτα αντιμετωπίστηκε.

Αναρτήθηκαν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι βεβαιώσεις για τις αποζημιώσεις εργαζομένων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το τεχνικό πρόβλημα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε σχέση με την ανάρτηση βεβαιώσεων για φορολογική χρήση εργαζομένων που είχαν τεθεί σε ειδικά καθεστώτα αντιμετωπίστηκε.

Μετά την επίλυση του τεχνικού προβλήματος, αναρτήθηκαν στην ΑΑΔΕ οι βεβαιώσεις για τις αποζημιώσεις εργαζομένων για το έτος 2020.

Έτσι, όσοι εργαζόμενοι λόγω πανδημίας τέθηκαν σε αναστολή και ήταν δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ ή ήταν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία» μετά από μονομερή υπεύθυνη δήλωση, μπορούν πλέον να προχωρήσουν τη δήλωσή τους.

Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση καθώς δεν ήταν προ συμπληρωμένοι οι κωδικοί για τα επιδόματα των 534 ευρώ και 800 ευρώ που έλαβαν το 2020 όπως επίσης και τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Πλέον, υπάρχει αυτόματη συμπλήρωση των κωδικών.

Tα ποσά αυτά πρέπει να φανούν στους κωδικούς 661-662.

Επίσης, αν το σύστημα δεν είναι ενημερωμένο με τις ενισχύσεις οικονομικής μορφής που έχουν δοθεί λόγω covid και γνωρίζουμε το ΑΦΜ:

Στον κωδικό 657-658 χωρίς να επιβαρυνθούμε με φόρο και εισφορά αλληλεγγύης συμπληρώνουμε τις Έκτακτες αμοιβές, αποζημιώσεις , επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για – Μη ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω covid – Ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω covid – Και ασκούντες αγροτική δραστηριότητα.

Και στους κωδικούς 781-782 δίχως χρήση ΑΦΜ καταχωρούμε – Αποζημιώσεις , λοιπές παροχές ειδικού σκοπού, επιδόματα σε εργαζόμενους ή μη έχοντες εξαρτημένη εργασία λόγω covid – Ποσά επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που εισπράχθηκαν εντός του 2020 λόγω covid – Αποζημιώσεις και λοιπές παροχές ειδικού σκοπού εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Τα γενικά και τοπικά lockdowns που επιβλήθηκαν εντός του 2020 είχαν ως συνέπεια περισσότεροι από 1.700.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να τεθούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας για χρονικά διαστήματα από 3 έως και 10 μήνες, πάνω από 1.500.000 ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να αναστείλουν τη λειτουργία τους, για 5 έως και 7 μήνες τουλάχιστον μέσα στο 2020, ή να υπολειτουργούν τουλάχιστον για 9 μήνες μέσα στο προηγούμενο έτος, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποίησαν σημαντικά μειωμένους τζίρους.

Μπόνους για «πληττόμενους» εργαζόμενους

Διπλό φορολογικό όφελος θα έχουν φέτος οι εργαζόμενοι οι οποίοι έλαβαν το 2020 τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, καθώς τα συγκεκριμένα ποσά αφενός θα είναι αφορολόγητα, αφετέρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων.

Mε την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι – φορολογούμενοι θα καταστούν για πρώτη φορά δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων που χορηγούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια ή να λάβουν αυξημένα τα επιδόματα αυτά αν είναι ήδη δικαιούχοι, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν και δικαιούχοι μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Συνέπεια των παραπάνω εξελίξεων θα είναι περίπου 3.600.000 φορολογούμενοι, στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν φέτος, για το φορολογικό έτος 2020, να εμφανίσουν ποσά ετήσιων φορολογητέων εισοδημάτων σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με αυτά που εμφάνισαν πέρυσι, με τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2019. Οι μειώσεις στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα για περίπου 3.600.000 φυσικά πρόσωπα εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 30% και σε πολλές περιπτώσεις θα φθάσουν ή και θα υπερβούν το 50%.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο για να υποβάλουν την φετινή φορολογική τους δήλωσή έως:

  • Τις 28 Ιουλίου 2021 εφόσον το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό και θέλουν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ μέχρι τις 28 Ιουλίου θα λάβουν έκπτωση φόρου 3%.

  • Ή στις 27 Αυγούστου 2021. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου). Το υπόλοιπο ποσό του φόρου θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ