Μετάλλαξη Δέλτα: ο σχεδιασμός για την εστίαση και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς


Μετάλλαξη Δέλτα: Η επέλαση της μετάλλαξης “Δ” αλλάζει συνεχώς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων για την αναχαίτισή της. Πρώτο μέλημα είναι η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων που αποτελεί την μοναδική “ασπίδα” απέναντι στην ταχύτατη διασπορά του Κορονοϊού

Οι ειδικοί περιγράφουν με δραματικούς τόνους τον σημαντικό κίνδυνο που διατρέχουν οι ανεμβολίαστοι και απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις σε όσους ακόμα εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα οδηγούν το Μαξίμου σε συνεχείς αναπροσαρμογές του πλάνου που αρχικά υπήρχε. Ο προβληματισμός είναι έντονος καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να πιέσει το σύστημα υγείας, αν και μέχρι στιγμής οι λεγόμενοι “σκληροί” δείκτες όπως οι είναι οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Σενάριο για άνοιγμα των κλειστών χώρων στις 22 Ιουλίου

Σύμφωνα με πληροφορίες το άνοιγμα των κλειστών χώρων που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουλίου πιθανότατα να παραταθεί για περίπου μία εβδομάδα. Με αυτό τρόπο οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν καλύτερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενώ οι καταστηματάρχες αλλά και οι πολίτες θα έχουν τον χρόνο να ενημερωθούν σωστότερα για την νέα εφαρμογή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η οποία θα αφορά τον έλεγχο των πιστοποιητικό και των τεστ.

“Είναι σαφές ότι επανεξετάζεται το πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί για τις 15 Ιουλίου και αναμένουμε νεότερες ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση, όπως άφησε να εννοηθεί η Κυβερνητική Εκπρόσωπος” δήλωσε στο Open ο Στέλιος Πέτσας. Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν στους κλειστούς χώρους θα έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι λόγω της μετάλλαξης τύπου “Δ” ή θα υπάρξουν τελικά μεικτοί χώροι όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Άλλωστε την τελική απόφαση θα την πάρουν οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης οι οποίοι θα δηλώνουν στην Εργάνη τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν και ποιους θα δέχονται στο κατάστημα τους, σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 3.000. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ έξω από κάθε μαγαζί θα υπάρχει ειδική σήμανση, διαφορετικά θα υπάρχει πρόστιμο 500 ευρώ. Παράλληλα μέσω του gov.gr οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το ποιες επιχειρήσεις στην εστίαση τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και σε ποιες έχουν επιβληθεί πρόστιμα.

Μέσα στον Ιούλιο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων παράλληλα θα ανακοινωθούν και οι ποινές όσων αρνηθούν.

Στα τέλη Αυγούστου σειρά θα πάρουν οι υγειονομικοί, ενώ ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν εκείνη την περίοδο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ισχύσει και για άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Ήδη συζητείται να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εκπαιδευτικούς, τους στρατιωτικούς και τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ