Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αναμένεται νέα προειδοποίηση από FDA για σπάνια παρενέργεια

Ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια νέα προειδοποίηση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού, λέγοντας ότι έχει συνδεθεί με μία σοβαρή αλλά σπάνια παρενέργεια, το σύνδρομο Guillain-Barré, όπως μεταδίδει η Washington Post.

Το σύνδρομο προκαλεί «επίθεση» του ανοσοποιητικού συστήματος στα νεύρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα και έχουν γνώση της παρούσας κατάστασης.

Περίπου 100 αναφορές Guillain-Barré έχουν καταγραφεί στα 12,8 εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου Johnson & Johnson που έχουν χορηγηθεί, όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Τα περιστατικά έχουν αναφερθεί σε μεγάλο βαθμό περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και κυρίως σε άνδρες, πολλοί εκ των οποίων ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω.

Όπως σημειώνεται, τα διαθέσιμα δεδομένα δεν δείχνουν κάποιο μοτίβο που να υποδεικνύει παρόμοια αυξημένο κίνδυνο από τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna, ενώ περισσότερες από 321 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ.

Το σύνδρομο Guillain-Barré συνήθως καταγράφεται με ρυθμό 60 έως 120 περιστατικών την εβδομάδα σύμφωνα με τα CDC. Παρότι η αιτία του συνδρόμου δεν έχει κατανοηθεί πλήρως, συχνά ακολουθεί την λοίμωξη από κάποιον ιό (συμπεριλαμβανομένου αυτού της γρίπης) ή βακτήριο.

Κάθε χρόνο, στις ΗΠΑ, περίπου 3.000 με 6.000 εκδηλώνουν την νόσο. Οι περισσότεροι αναρρώνουν πλήρως αλλά κάποιοι έχουν μόνιμη βλάβη στα νεύρα, σύμφωνα με το CDC. Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών διατρέχουν το μεγαλύτερο ρίσκο. Συμπληρωματικά, περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών, εκδηλώνουν την νόσο αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες μετά από αναπνευστική ασθένεια ή διάρροια.

Οι αξιωματούχοι αναμένεται να υπογραμμίσουν πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ασφαλές και τα οφέλη του ξεκάθαρα υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ