ΑΜΚ με σφραγίδα Reggeborgh, το «κεραμίδι» της Κεφαλαιαγοράς και στο «σφυρί» τα ακίνητα Γκερέκου


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η πίστη της Reggeborgh στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε έξι ώρες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε χθες το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, διαψεύδοντας τους απαισιόδοξους που υποστήριζαν πως θα απαιτούνταν και νέα συνεδρίαση έως τις 20 Ιουλίου για να παρασχεθεί η πολυπόθητη έγκριση. Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αναλώθηκε στη συζήτηση των θέσεων της Greenhill Investments Limited των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, με τις υπηρεσίες της Αρχής να γνωμοδοτούν ωστόσο πως οι αιτιάσεις της πλευράς των Μπάκου – Καϋμενάκη δεν τεκμηριώνονται και ως εκ τούτου δεν αποτελούν εμπόδιο στην ΑΜΚ. Ουσιαστικά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποδέχθηκε τα επιχειρήματα της Διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και έτσι άναψε το «πράσινο φως» για τη δημόσια προσφορά έως 133.920.002 νέων μετοχών της, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Χθες άλλωστε, σχεδόν ταυτόχρονα με την συνεδρίαση του ΔΣ της Κεφαλαιαγοράς, οι Ολλανδοί της Reggeborgh έδειξαν εμπράκτως πως στηρίζουν την επένδυσή τους στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς ενίσχυσαν περαιτέρω τη θέση τους στην εταιρεία, αγοράζοντας πακέτο μετοχών που αντιστοιχεί στο 0,7% του ομίλου. Μια κίνηση με πρακτική, αλλά και συμβολική σημασία ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία όχι μόνο θα συμμετάσχουν στο ποσοστό που τους αναλογεί, αλλά έχουν δεσμευθεί να αγοράσουν και τις όποιες αδιάθετες μετοχές. Όπως δηλαδή θα έπρεπε να λειτουργεί κάθε μέτοχος που σέβεται την επένδυσή του, αλλά και την εταιρεία στην οποία μετέχει.

«Κεραμίδι» αναζητά η Κεφαλαιαγορά

Ένα νέο επεισόδιο στο πενταετές «σίριαλ» της στέγασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα έχουμε προσεχώς. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για την ανεύρεση ακινήτου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Αρχής. Το ακίνητο αυτό θα πρέπει να είναι επιφάνειας τουλάχιστον 3.600 τετραγωνικών μέτρων και το συνολικό μίσθωμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ μηνιαίως, ήτοι το ετήσιο μίσθωμα θα ανέρχεται έως 1,02 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε αναζήτηση στέγης από το 2016. Αφού εξάντλησε πρώτα τα περιθώρια ανεύρεσης δημοσίου κτιρίου, η Αρχή κατέφυγε το 2018 σε διαγωνισμό, ο οποίος κατακυρώθηκε σε κτίριο του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου. Η περίπτωση αυτή δεν προχώρησε, λόγω επίκλησης δυσκολιών που συνεπάγονταν η καθυστέρηση της παράδοσης του κτιρίου. Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής αποφάσισε το 2019 να προβεί σε νέο διαγωνισμό, με σκοπό τη συντομότερη μετεγκατάσταση των γραφείων της. Αν και βρέθηκε ένα ακίνητο στην οδό Πανεπιστημίου, τελικά δεν προχώρησε η μετεγκατάσταση σε αυτό. Οι παλινωδίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν ενδιάμεσα συμβατικές ρήτρες που αύξησαν το μηναίο μίσθωμα που κατέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη στέγαση της στο κτήριο επί των οδών Κολοκοτρώνη 1 & Σταδίου στην Αθήνα. Και τα κόστη είναι μεγάλα. Ενδεικτικά, το 2021 για μισθώματα κτιρίων και έξοδα κοινοχρήστων η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να πληρώσει συνολικά 1,46 εκατ. ευρώ, ενώ μόνον στο πρώτο εξάμηνο του 2021 έχει ήδη καταβάλει 680.946 ευρώ. Είναι αυτονόητο πως το ύψος των δαπανών αυτών καθιστά πλέον συμφέρουσα την αγορά ακινήτου, παρά την ενοικίασή του.

Στο «σφυρί» τα ακίνητα Γκερέκου

Στο «σφυρί» βγαίνουν σήμερα δύο διαμερίσματα στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας έναντι 825.600 ευρώ. Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η υπό ειδική εκκαθάριση FBB Bank, η οποία εκπροσωπείται από τον ειδικό εκκαθαριστή PQH. Ο ιδιοκτήτης των διαμερισμάτων 160 και 80 τετραγωνικών μέτρων αντιστοίχως, είναι ο Αλέξανδρος Γκερέκος, αδελφός της Άντζελας Γκερέκου, ο οποίος μεταξύ 2005-2010 είχε λάβει από τις τράπεζες FBB Bank, Attica Bank και Probank, πέντε δάνεια συνολικού ύψους άνω του 1,3 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός αυτός σχετίζεται με το επιχειρηματικό εγχείρημα του κ. Γκερέκου που αφορούσε στη Φάρμα Κέρκυρας. Η εν λόγω εταιρεία λειτούργησε στις αρχές του 2000 και είχε τα πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης της καλή παρουσία στη αγορά της Κέρκυρας, παράγοντας κυρίως παστεριωμένο γάλα, βούτυρο και ορισμένα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μικρής διάρκειας. Ωστόσο, μετά το 2006 -και ενώ είχε επεκταθεί και στην Αττική- η επιχείρηση βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, τα οποία η έλευση της οικονομικής κρίσης διόγκωσε υπέρμετρα και τελικά οδηγήθηκε σε «λουκέτο». Η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης ήταν η αρχή της «περιπέτειας» για τους ιδιοκτήτες της Φάρμα Κέρκυρα, Αλέξανδρου Γκερέκου και Οδυσσέα Τσάγκα, καθώς τα χρόνια που ακολούθησαν βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και ποινικά δικαστήρια. Έτσι, σήμερα θα βγουν στο «σφυρί» δύο διαμερίσματα του κ. Γκερέκου που βρίσκονται σε διατηρητέο πολυώροφο κτήριο στο Λιστόν της Κέρκυρας. Για το διαμέρισμα 4ου ορόφου η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 688.000 ευρώ, ενώ για το διαμέρισμα του 5ου ορόφου η τιμή πρώτης προσφοράς ορίσθηκε στα 137.600 ευρώ.

Τα deals μιας κατασκευαστικής

Μπορεί να μην επιζητά τη δημοσιότητα, αλλά ο κατασκευαστικός Όμιλος Ν. Καρπάθιος ΑΕ, ο οποίος ειδικεύεται στην ανάπτυξη κτιρίων για βιομηχανική και αποθηκευτική χρήση, έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα σημαντικές επιτυχίες. Αρχικά πώλησε στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, (νυν Prodea) την θυγατρική του Ηρίννα Κτηματική, η οποία διέθετε μισθωμένες εμπορικές αποθήκες στον Ασπρόπυργο συνολικής επιφάνειας 27.200 τετραγωνικών μέτρων, έναντι τιμήματος 13,1 εκατ. ευρώ. Προ ημερών πούλησε στην Trastor τη θυγατρική του Σύζευξις Εμπορική Τεχνική Ενεργειακή και Κτηματική ΕΠΕ, η οποία κατέχει εμπορική αποθήκη συνολικής επιφάνειας 5.262 τ.μ στον Ασπρόπυργο. Το τίμημα που εισέπραξε η Ν. Καρπάθιος ΑΕ για την πώληση των εταιρικών μεριδίων της Σύζευξις ανήλθε σε 2,32 εκατ. ευρώ. Αλλά τα deals της κατασκευαστικής θα συνεχιστούν. Η Ν. Καρπάθιος ΑΕ έχει υπογράψει προσύμφωνο για την πώληση στην Prodea της θυγατρικής του εταιρείας Θέτις Κτηματική, ιδιοκτήτριας οικοπέδου στο οποίο θα ανεγερθούν ακίνητα με χρήση κέντρων αποθήκευσης και διανομής. Μάλιστα, μόλις προ εβδομάδων, το μετοχικό κεφάλαιο της Θέτις αυξήθηκε κατά 300.000 ευρώ, στα 3,6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Ν. Καρπάθιος ΑΕ προχωρά στην κατασκευή νέων χώρων αποθήκευσης και διανομής (logistics) 60.587 τ.μ. με επιπλέον χώρο γραφείων 1.500 τ.μ. στον Ασπρόπυργο. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2022, αλλά θα παραδοθούν σταδιακά από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 στις εταιρείες Sarmed Μεταφορική και FDL Group, οι οποίες και θα τις μισθώνουν.

Αναμονή 4 μηνών για μια υπογραφή

Μόλις χθες δημοσιεύθηκε η απόφαση του Στέλιου Μπάκα, Γενικού Διευθυντή Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών, για την παραχώρηση, έναντι ανταλλάγματος, του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού από την εταιρεία Αιολικό Πάρκο Μακρυλάκκωμα ΑΕ, για τη διέλευση υπόγειας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην περιοχή Μακρυλάκκωμα Γυθείου. Η Αιολικό Πάρκο Μακρυλάκκωμα ΑΕ, συμφερόντων Κοπελούζου – Σαμαρά λειτουργεί από το 2019 στην περιοχή της ανατολικής Μάνης αιολικό πάρκο αρχικής ισχύος 18,4 MW. Η προαναφερόμενη υπόγεια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί σημαντικό κομμάτι του έργου. Αν και η Κτηματική Υπηρεσία Γυθείου είχε από τον Μάρτιο αποφανθεί υπέρ της παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και είχε προσδιορίσει το αντάλλαγμα, ωστόσο η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου χρειάσθηκε τέσσερεις μήνες για να δημοσιεύσει την απόφασή της. Κάτι που ήταν πολύ απλό απαίτησε σχεδόν 120 ημέρες. Αυτό για ένα έργο που έχει από το 2011 υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, το οποίο έχει δικαιωθεί στο ΣτΕ για όλες τις περιβαλλοντικές του πτυχές και το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από την Εθνική Τράπεζα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ