Στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης: Τι θα γίνει στη ζωή μου;

Με αυστηρή έννοια, η συνταξιοδότηση ορίζεται ως η οριστική παύση της ενεργού εργασιακής ζωής , λόγω των ηλικιών ή των συνθηκών υγείας που εμποδίζουν τη συνέχιση της εργασίας. Ο αντίκτυπος που προκαλεί αυτό σε ένα άτομο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις είναι ένας ζωτικός μετασχηματισμός. Η εργασιακή διάσταση είναι ένας από τους άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται η ζωή μας. Οργανώνουμε βασικά τις ρουτίνες μας γύρω από την εργασία.

Αυτό καθορίζει τα χρονοδιαγράμματά μας, τον χρόνο μας. Και ο συγχρονισμός είναι το παν. Θέτει επίσης τους στόχους μας, επηρεάζει αποφασιστικά την αυτοέννοια μας και το αίσθημα επιτυχίας ή αποτυχίας στη ζωή μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνταξιοδότηση, ως ζωτικό σημείο καμπής, αξίζει να είναι η αρχή ενός καλού σχεδίου. Κατά τη διαδικασία συνταξιοδότησης υπάρχουν διάφορα στάδια. Κάθε ένα από αυτά αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς τα εμπρός στο δρόμο προς την προσαρμογή στις νέες συνθήκες διαβίωσης . Σίγουρα δεν είναι εύκολο μονοπάτι. Τέλος πάντων, γίνεται ευκολότερο όταν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να αντιμετωπιστεί αυτό που έρχεται.

Οι φάσεις της διαδικασίας συνταξιοδότησης είναι οι εξής:

  • Πρόωρη συνταξιοδότηση. Αντιστοιχεί στο στάδιο στο οποίο το άτομο αρχίζει να συνηθίζει στην ιδέα ότι η επαγγελματική του ζωή θα τελειώσει. Ασαφείς ιδέες εμφανίζονται για το τι θα είναι πίσω από αυτό το σημείο.
  • Καινοτομία. Μόλις το άτομο εγκαταλείψει τη δουλειά του, το συνηθισμένο είναι ότι ένας ενθουσιασμός εμφανίζεται για να απολαμβάνει πολύ περισσότερο χρόνο για να το απολαύσει.
  • Απογοήτευση. Εμφανίζεται συνήθως μετά από ένα ή δύο μήνες μετά τη συνταξιοδότηση. Η κατάθλιψη, η υπερκινητικότητα και το άγχος εναλλάσσονται.
  • Επαναπροσανατολισμός. Είναι μια φάση στην οποία οι προσδοκίες που ήταν μπροστά σε αυτό το νέο στάδιο της ζωής αναπροσαρμόζονται. Επανεξετάστε την κατάσταση και θέστε στόχους και σκοπούς με πιο ρεαλιστικό τρόπο.
  • Προσαρμογή . Περιλαμβάνει το στάδιο στο οποίο οργανώνονται νέες ρουτίνες και ένα νέο σχέδιο ζωής σχεδιάζεται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα με βάση τις νέες συνθήκες στις οποίες ζει κανείς.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here