Ζωή Ράπτη: Αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή βία – Τα 78 στα 100 περιστατικά συμβαίνουν για πρώτη φορά


Τι είπε η υφυπουργός Υγείας, μία μέρα πριν την έναρξη του πολύ σημαντικού Διεθνούς Συνεδρίου για την ψυχική υγεία. 

Την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας επισήμανε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στην ΕΡΤ για το Διεθνές Συνέδριο για την ψυχική υγεία μετά την πανδημία που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 22 και 23 Ιουλίου, με τη συμμετοχή 53 χωρών. Το Συνέδριο διοργανώνει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ).

Αναφερόμενη στα ποσοστά οικογενειακής βίας, η κυρία Ράπτη είπε ότι τα 78 στα 100 περιστατικά που καταγράφονται, συμβαίνουν για πρώτη φορά σε οικογένειες.

Το Διεθνές Συνέδριο που ξεκινά την Πέμπτη θα αποτελέσει μια διακρατική διαβούλευση στα θέματα της ψυχικής υγείας. Θα συζητηθεί εκτενώς η ανάγκη για ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ευρώπη, προκειμένου να υπάρξουν κοινές δράσεις από τα κράτη – μέλη του Π.Ο.Υ. Θα υπάρξει μια διακήρυξη με γνώμονα την υποστήριξη των δομών ψυχικής υγείας παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας.

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο γενικός διεθυντής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης, κ. Κλούγκε, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Το Συνέδριο, που θα έχει υβριδική μορφή (δια ζώσης παρουσίες αλλά και διαδικτυακές συμμετοχές), μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας στο Facebook.

Όπως είπε η Ζωή Ράπτη, η πανδημία κατέδειξε ότι ασκείται πολύ μεγάλη ψυχική πίεση που στους πολίτες. «Έχουν καταγραφεί πάρα πολλά περιστατικά αύξησης της μελαγχολίας, του αισθήματος της παραίτησης κατά τη διάρκεια του lockdown, ψυχολογική πίεση στα παιδιά μας σε βαθμό που φτάνει τον διπλασιασμό των καταθλιπτικών συναισθημάτων (…), όπως επίσης και διπλασιασμός της χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά μας, άρα εθισμός στη χρήση του διαδικτύου πολύ μεγαλύτερος» δήλωσε η υφυπουργός Υγείας.

Όσον αφορά στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, επισήμανε – μεταξύ άλλων – τη λειτουργία της γραμμής 10306 για ψυχολογική υποστήριξη για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ