Αδιέξοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ- Κίνας: «Παγωμένες» οι θέσεις των δύο πλευρών


Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαίνονται να βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς και οι δύο πλευρές επιμένουν πως η άλλη πλευρά πρέπει να προβεί σε συμβιβασμούς.

Χωρίς να υπάρχει ένδειξη για επικείμενη σύνοδο των ηγετών ΗΠΑ- Κίνας, ούτε ανακοινώσεις για σημαντικές εξελίξεις από τις διπλωματικές συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο τη Δευτέρα, οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον φαίνονται να βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι είναι η άλλη πλευρά που πρέπει να προβεί σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις για να υπάρξει βελτίωση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει πως το ταξίδι της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, στην Τιαντσίν, για συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και άλλους αξιωματούχους ήταν μια ευκαιρία να διασφαλιστεί πως ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο γεωπολιτικών αντιπάλων δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση. Ωστόσο οι αιχμηρές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση- αν και συνοδεύονταν από υπαινιγμούς από αξιωματούχους πως οι συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών ήταν σε πιο θερμό κλίμα- αντανακλούν τον τόνο της συνάντησης στην Αλάσκα τον Μάρτιο, όπου οι διπλωματικές συνομιλίες επισκιάστηκαν από την σπάνιου επιπέδου ένταση και παό τις δύο πλευρές.

Αν και η Τιαντσίν δεν επιδεικνύει το ίδιο επίπεδο εχθρικής στάσης που είχε παρατηρηθεί στην Αλάσκα, οι δύο πλευρές φάνηκαν να σταματούν πριν διαπραγματευτούν οτιδήποτε, επιμένοντας αντ’αυτού στις λίστες απαιτήσεών τους.

Η Σέρμαν πίεσε την Κίνα για ενέργειες για τις οποίες υποστηρίζει πως είναι σε αντίθεση με τη διεθνή τάξη, μεταξύ των οποίων η καταστολή της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ από το Πεκίνο, αυτό που η αμερικανική κυβέρνηση εκλαμβάνει ως γενοκτονία στη Σιντζιάνγκ, παραβίαση των ελευθεριών του Τύπου και καταστολή στο Θιβέτ.

Από πλευράς του ο Γουάνγκ επέμεινε πως η «μπάλα» είναι στο «γήπεδο» των ΗΠΑ.

«Όσον αφορά στον σεβασμό προς του διεθνείς κανόνες, είναι οι ΗΠΑ που πρέπει να το ξανασκεφτούν» είπε, προσθέτοντας πως η Ουάσινγκτον πρέπει να προβεί σε άρση όλων των μονομερών κυρώσεων και δασμών στην Κίνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας υπέδειξε πρόσφατα πως θα μπορούσαν να υπάρξουν προϋποθέσεις για τις ΗΠΑ προκειμένου να υπάρξει συνεργασία- μια στάση που κάποιοι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως «συνταγή για διπλωματική οστεοποίηση» και δεν αφήνει πολλές προοπτικές για βελτίωση σχέσεων.

Η Μπόνι Γκλέιζερ, ειδικός σε θέματα Ασίας στο German Marshall Fund στις ΗΠΑ, είπε ότι ήταν σημαντικό για τις δύο πλευρές να διατηρήσουν κάποιου είδους εμπλοκή. Ταυτόχρονα, δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στην Τιαντσίν για επακόλουθες συναντήσεις ή μηχανισμούς για συνεχιζόμενο διάλογο. «Αυτό πιθανότατα θα αφήσει τους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ ανήσυχους. Ελπίζουν για μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας» είπε.

Και οι δύο πλευρές μάλλον θα απογοητευθούν εάν αναμένουν η άλλη να υποχωρήσει πρώτη, πρόσθεσε.

Η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είπε πως η προοπτική για μια συνάντηση Μπάιντεν- Σι δεν προέκυψε στην Τιαντσίν, αν και πρόσθεσε πως αναμένει να υπάρξει κάποια ευκαιρία για εμπλοκή σε κάποια φάση.

Στο μεταξύ υπάρχουν ενδείξεις πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ίσως κλιμακώσει τις ενέργειες επιβολής που επηρεάζουν το Πεκίνο, όπως παρεμβάσεις ως προς την πώληση ιρανικού πετρελαίου στην Κίνα, και αρχίσει συντονισμό με συμμάχους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της Κίνας- περιλαμβανομένης μιας νέας συνόδου αργότερα μέσα στο έτος που ο Μπάιντεν θέλει να έχει με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας.

Παράλληλα η συνεργασία ως προς την πανδημία Covid-19 φαίνεται εντελώς αδύνατη, με τις ΗΠΑ να χαρακτηρίζουν την απόρριψη από πλευράς Κίνας ενός σχεδίου του ΠΟΥ για περαιτέρω μελέτη της προέλευσης του ιού ως «ανεύθυνη» και «επικίνδυνη».

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ