Φόβοι για νέο πόλεμο Αρμενίων- Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εντάσεις και συγκρούσεις στα σύνορα

Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για εισβολές στα εδάφη του- Ανησυχία μετά από επεισόδιο με νεκρούς Αρμένιους στρατιώτες.

Ανησυχία για πιθανή επανέναρξη των συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων προκαλεί πρόσφατο επεισόδιο στα σύνορα των δύο χωρών, με την Αρμενία να ζητά τη βοήθεια της Ρωσίας.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, ζήτησε την Πέμπτη από τη Ρωσία να αναπτύξει στρατεύματα στα σύνορα της χώρας του με το Αζερμπαϊτζάν. Τρεις Αρμένιοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί σε διασυνοριακές συγκρούσεις με αζερικές δυνάμεις την Τετάρτη, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε πρόταση κατάπαυσης πυρός από τη Ρωσία. Υπήρξαν τραυματίες τόσο από την αρμενική, όσο και από την αζερική πλευρά.

«Νομίζω πως έχει λογική να εξετάσουμε το ερώτημα της εγκατάστασης φυλακίων Ρώσων συνοριοφυλάκων σε όλη την έκταση των συνόρων Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν, είπε ο Πασινιάν σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο Πασινιάν φαίνεται να πιστεύει πως η ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων θα βοηθήσει τις δύο χώρες να «εργαστούν πάνω στην οριοθέτηση των συνόρων χωρίς τον κίνδυνο στρατιωτικών συγκρούσεων».

«Σχεδιάζουμε να συζητήσουμε το θέμα με τους Ρώσους συναδέλφους μας» πρόσθεσε ο Πασινιάν. Το Κρεμλίνο δεν έχει συμφωνήσει ακόμα στην πρόταση για τα σύνορα, μα ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι θα συνεχίζονταν οι συζητήσεις με το Γερεβάν για το θέμα. Σημειώνεται πως η Αρμενία έχει κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν πως δυνάμεις του προέβησαν σε εισβολές στα εδάφη του τον Μάιο, κάτι που το Μπακού διαψεύδει.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν στα ύψη μετά τον έξι εβδομάδων πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πέρυσι, όπου σκοτώθηκαν περίπου 6.500 άνθρωποι. Ο Πασινιάν υπέγραψε εκεχειρία τον Νοέμβριο με τη διαμεσολάβηση της Μόσχας για τον τερματισμό των συγκρούσεων, με περιοχές του θύλακα – ο οποίος ελέγχεται από Αρμένιους αυτονομιστές, ενώ το Αζερμπαϊτζάν τον θεωρεί δική του επικράτεια- να περνούν στο Αζερμπαϊτζάν. Πολλοί Αρμένιοι θεώρησαν την εξέλιξη αυτή ως συνθηκολόγηση από πλευράς του Πασινιάν, ωστόσο ο Αρμένιος πρωθυπουργός κατάφερε να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία στις εκλογές του Ιουνίου.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή, για τη διατήρηση της ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σημειώνεται πως η Ρωσία αποτελεί σημαντικό εταίρο της Αρμενίας, καθώς οι δύο χώρες συνδέονται με στρατιωτική συμμαχία.

Όσον αφορά στο πρόσφατο περιστατικό, το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν πως κλιμακώνει σκόπιμα την κατάσταση, καθώς οι δυνάμεις του «παραμένουν παράνομα σε επικράτεια της Αρμενίας». Λίγο αργότερα την Τετάρτη και οι δύο πλευρές αποδέχτηκαν τη ρωσική πρόταση κατάπαυσης πυρός.

Το αζερικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Αρμενία για στρατιωτική πρόκληση, λέγοντας πως οι Αρμένιοι άνοιξαν πυρ εναντίον αζερικών θέσεων στο Κελμπαχάρ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Επίσης, τον Μάιο η Αρμενία είχε κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν ότι δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα για να «πολιορκήσουν» μια λίμνη που μοιράζονται οι δύο χώρες. Τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει σποραδικά επεισόδια, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο νέων συγκρούσεων.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Reuters, AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ