Αρθρο της Όλγας Τρέμη: Relax and… enjoy

H μαύρη αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα, εκτός κι αν… ξέρει να διαβάζει την σπάλα του αρνιού.

Μπαίνουμε στον Αύγουστο. Με την αβεβαιότητα να χτυπάει κόκκινο και τις συζητήσεις του καφενείου να έχουν την τιμητική τους. Κακά τα ψέματα, η πανδημία, απρόβλεπτη πάντα και ύπουλα μεταλλασσόμενη, είναι ο μαέστρος του παρόντος και του εγγύς μέλλοντος.

Ο κόσμος τα ‘χει χαμένα, είναι απηυδισμένος, θυμωμένος και καχύποπτος. Μας τα λέει ή δεν μας τα λέει καλά ο Σωτήρης; Ξέρει ή δεν ξέρει τι κάνει ο Κυριάκος; Αμ’ ο Αλέξης και οι λοιποί τι θέλουν τώρα να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι;

Δυστυχώς, η μαύρη αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα, εκτός κι αν… ξέρει να διαβάζει την σπάλα του αρνιού.

Εξ ου και οι προβλέψεις περί τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων κυμαίνονται από 3.500 έως 18.000. Ημαρτον.

Αρα, ή θα καταρρεύσει το σύστημα υγείας και θα γίνουμε Μπέργκαμο ή η νέα μετάλλαξη που φαίνεται ότι προκαλεί ηπιότερη συμπτώματα θα μας οδηγήσει στην πολυπόθητη ανοσία της αγέλης, παρακάμπτοντας τα προβλήματα που δημιουργεί το κίνημα του αντιεμβολιασμού.

Σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να μην χαρούμε τα μπάνια μας, γιατί όσο κι αν ζοριστούμε εμείς τη λύση στο γρίφο δεν θα τη βρούμε. Λίγη αυτογνωσία όμως, ποτέ δεν βλάπτει. Εχουμε και λέμε λοιπόν:

Πρώτο: Το νέο κύμα του κορονοϊού επελαύνει ήδη και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει εάν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο – την ώρα που ξορκίζεται η ακραία εκδοχή του καθολικού λουκέτου. Ηδη, το μικρό μοντέλο εφαρμόστηκε στη Μύκονο ενώ ακολουθούν στην ουρά και άλλα νησιά πριν καλά καλά πατήσουμε στον Αύγουστο.

Δεύτερο: Ο ρυθμός των εμβολιασμών βαίνει μειούμενος και πολύ μάλιστα, από 100 χιλιάδες την ημέρα έπεσε στις περίπου 60.000. Δεν το λες και σπουδαίο ρεκόρ. Αφήστε που ξεκινά μια ζωηρή συζήτηση για το κατά πόσο οι εμβολιασμένοι είναι επαρκώς θωρακισμένοι απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα πέραν του εξαμήνου.

Την ίδια στιγμή οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ψάχνονται για το τι μέλλε γενέσθαι με τις κρίσιμες επαγγελματικές ομάδες, σε ό,τι αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Υγειονομικοί, εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας και ΕΜΑΚ ή εμβολιάζονται ή τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Εκπαιδευτικοί έχουν να επιλέξουν μεταξύ εμβολιασμού και 2 μοριακών τεστ την εβδομάδα που θα τους στοιχίζουν γύρω στο πεντακοσάρικο το μήνα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, νεοσύλλεκτοι, φοιτητές Ανωτάτων Ιδρυμάτων, υπό σκέψη τα αντίστοιχα μέτρα και ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ.

Τρίτο: Η οικονομία, που δεν είναι στα καλύτερά της μετά από μια δεκαετή κρίση και καπάκι τη λαίλαπα του κορονοϊού, είναι πλήρως εξαρτώμενη από τα καπρίτσια της μετάλλαξης Δέλτα. Ο τουρισμός θεωρείται κλειδί: Η τελευταία πρόβλεψη για 60% των εσόδων του 2019 είναι αρκετά πιο αισιόδοξη από την προηγούμενη γιατί σημαίνει 11 δις στην τσέπη αλλά πατά σε ξύλινα πόδια. Όλα θα κριθούν μέσα στον επόμενο μήνα. Παράλληλα στέρεψε ο κορβανάς. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον χρήμα για νέα δέσμη μέτρων στήριξης. Ο,τι δώσανε, δώσανε.

Και κοντά σ’ όλα αυτά το Βερολίνο ανασύρει από το ράφι την προσφιλή του δημοσιονομική πειθαρχία, με ορίζοντα το τέλος του 2022. Που θα βρίσκεται η Ελλάδα στο τέλος του 2022: Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις- και φυσικά εκτός απροόπτου – θα έχει μηδενικό έλλειμμα, ενώ το πρωτογενές της πλεόνασμα το 2023 θα υπολείπεται των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.

Τέταρτο: Μ’ αυτά και μ’ αυτά οι πολιτικές εξελίξεις είναι επίσης στον αέρα, αφού συνδέονται άμεσα με την πορεία της πανδημίας και τα οικονομικά της απόνερα. Ορισμένες από τις κυβερνητικές κινήσεις της τελευταίας περιόδου ερμηνεύθηκαν ως άσκηση ετοιμότητας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Μάλιστα, η εντολή προς άπαντες τους υπουργούς να βρίσκονται στα γραφεία τους μετά τις 15 Αυγούστου, θεωρήθηκε το κερασάκι στην τουρτα.

Αυτά λοιπόν, αλλά επειδή όπως είπαμε τίποτα δεν περνά από το χέρι μας… relax and enjoy.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ