Καρκίνος Διατροφή: Το κόκκινο κρέας παύει να είναι τόσο καρκινογόνο όταν καταναλώνουμε λαχανικά

«Είναι γενικά αποδεκτό ότι το κόκκινο κρέας είναι πιθανά καρκινογόνο, ενώ υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και τα αλλαντικά είναι πράγματι καρκινογόνα», δήλωσε ο Paul Veugelers, καθηγητής και συν-συγγραφέας.

Ο Veugelers αναγνώρισε ότι το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, αλλά πρόσθεσε ότι η κατανάλωση στα δυτικά έθνη είναι πολύ υψηλή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ενήλικες καταναλώνουν κατά μέσο όρο 1,47 μερίδες κόκκινου κρέατος την ημέρα, πολύ πάνω από τη σύσταση 1,0 μερίδας την εβδομάδα. Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος είναι κατά μέσο όρο 0,87 μερίδες ημερησίως, καμία σχέση δηλαδή σε σύγκριση με την πρόσληψη που συνιστάται από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο / το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα για τον Καρκίνο. Ο Καναδάς έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά κατανάλωσης στον κόσμο των 82,62 κιλών το 2017 και η κατανάλωση στην Αλμπέρτα κατατάσσεται υψηλότερη μεταξύ των καναδικών επαρχιών.

Ο Veugelers είπε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλές έρευνες σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις των καταναλωτικών τροφίμων και τη σχέση τους με τους κινδύνους καρκίνου, προτού οι αρχές υγείας μπορούν να κάνουν με ασφάλεια συγκεκριμένες συστάσεις, αλλά είπε ότι είναι κρίσιμο να εξετάσουμε τι τρώμε.

«Η διατροφή είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για χρόνιες ασθένειες», τόνισε. «Σκοπεύουμε να κερδίσουμε περισσότερα οφέλη για την υγεία από μια υγιεινή διατροφή παρά από το να μην καπνίζουμε ή από το να αυξήσουμε τη σωματική δραστηριότητα».

«Είναι επίσης σημαντικό να εξισορροπήσουμε τις υγιεινές επιλογές τροφίμων με τα κοινωνικά οφέλη, γιατί το φαγητό μας φέρνει κοντά και πρέπει να το απολαύσουμε».

Η μελέτη με τίτλο: “Η συν-κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ινών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του κόκκινου και μεταποιημένου κρέατος σε μια μεγάλη προοπτική ομάδα ενηλίκων από το πρόγραμμα Tomorrow του Alberta”, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here