Πλανήτες : H αστεροσεισμολογία καθορίζει την ηλικία τους

Η ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε στις 28 Ιανουαρίου (AEDT) στο Astrophysical Journal , χρησιμοποίησε παρατηρήσεις που έγιναν από τον δορυφόρο Kepler της NASA. Η επιστημονική συνεργασία καθοδηγήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και συνέβαλε από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Το αστέρι, με το όνομα Kepler-444, φιλοξενεί πέντε πλανήτες μικρότερους από τη Γη, με τα μεγέθη να ποικίλλουν μεταξύ αυτών του Ερμή και της Αφροδίτης.

“Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ένα τέτοιο αρχαίο σύστημα πλανητών μεγέθους γης σχηματίστηκε όταν το σύμπαν μόλις ξεκινούσε, στο ένα πέμπτο της τρέχουσας ηλικίας του. Ο Kepler-444 είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερος από το ηλιακό μας σύστημα, το οποίο είναι μόνο νεανικό Ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.

«Αυτό μας λέει ότι πλανήτες αυτού του μεγέθους έχουν σχηματιστεί για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του σύμπαντος και είμαστε πολύ καλύτερα τοποθετημένοι για να καταλάβουμε πότε ακριβώς άρχισε να συμβαίνει αυτό».

Η μέθοδος που καθορίζει την ηλικία των πλανητών

  • Μαζί με τους διεθνείς συναδέλφους τους, η ομάδα αστρονομίας του Πανεπιστημίου χρησιμοποίησε την αστεροσεισμολογία για να καθορίσει την ηλικία του αστεριού και των πλανητών. Αυτή η τεχνική μετρά τις ταλαντώσεις ,τους φυσικούς συντονισμούς του αστέρα -ξενιστή που προκαλούνται από ηχητικά κύματα παγιδευμένα μέσα σε αυτό.
  • Οδηγούν σε μικροσκοπικές αλλαγές ή παλμούς στη φωτεινότητα του αστέρα και επιτρέπουν στους ερευνητές να μετρήσουν τη διάμετρο, τη μάζα και την ηλικία του. Η παρουσία και το μέγεθος των πλανητών ανιχνεύεται από τη μείωση του φωτός που συμβαίνει όταν οι πλανήτες περνούν από το πρόσωπο του αστεριού. Αυτό το ξεθώριασμα στην ένταση του φωτός που λαμβάνεται από το άστρο επιτρέπει στους επιστήμονες να μετρήσουν με ακρίβεια τα μεγέθη των πλανητών σε σχέση με το μέγεθος του αστεριού.
  • Όταν εμφανίστηκε η αστεροσεισμολογία πριν από περίπου δύο δεκαετίες, μπορούσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε μόνο στον Sunλιο και μερικά φωτεινά αστέρια, αλλά χάρη στον Κέπλερ μπορούμε τώρα να εφαρμόσουμε την τεχνική κυριολεκτικά σε χιλιάδες αστέρια. Η αστεροσεισμολογία μας επιτρέπει να μετρήσουμε με ακρίβεια την ακτίνα του Κέπλερ-444 Και ως εκ τούτου τα μεγέθη των πλανητών του. Για τον μικρότερο πλανήτη στο σύστημα Kepler-444, ο οποίος είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον Ερμή, μετρήσαμε το μέγεθός του με αβεβαιότητα μόλις 100 χιλιόμετρα .

Ακολουθεί βίντεο για τους πλανήτες

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here