Καιρός – Αρναούτογλου: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με καυτό λίβα – Θα «χτυπήσει» 45άρι την Τρίτη


Καιρός: Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται η χώρα, με τις θερμοκρασίες να χτυπάνε «κόκκινο» και την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική

Σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη καιρού της ΕΡΤ Σάκη Αρναούτογλου, η θερμοκρασία στην Αττική την Τρίτη θα φτάσει τους 45 βαθμούς ενώ στη Θεσσαλονίκη τους 41-42 βαθμούς. Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook, πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα.

«Πρόσκαιρη δείχνει η άνοδος της θερμοκρασίας στις 9-10 Αυγούστου καθώς θα πρέπει να ξαναπέσει σταδιακά σε φυσιολογικά για την περίοδο επίπεδα περίπου από τις 13 Αυγούστου και μετά», τονίζει χαρακτηριστικά.

Καιρός: Ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας

Σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τιμές θερμοκρασίας πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 για τον μήνα Ιούλιο. Τα διαστήματα με θερμοκρασία ελαφρώς κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές ήταν σύντομα, μεταξύ 3-5 και 18-25 Ιουλίου, ενώ δύο κύματα καύσωνα χαρακτήρισαν το υπόλοιπο του μήνα (κυρίως τις 2 πρώτες και 5 τελευταίες ημέρες).

Στα νησιά του Αν. Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ήταν ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας, θερμότερος κατά 0,1°C από τον ακραίο μήνα του 2018. Στα ηπειρωτικά τμήματα και στην Κρήτη, ο φετινός Ιούλιος ήταν περίπου 1°C πιο ψυχρός από τον εξαιρετικά θερμό Ιούλιο του 2012. Ο χάρτης παρουσιάζει τις αποκλίσεις της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας σε 7 γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.

Ειδικότερα, στη Βόρεια Ελλάδα καταγράψαμε μέση τιμή μεγίστων θερμοκρασιών 33,0°C, στη Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα 33,8°C, στη Θεσσαλία 34,5°C, στη Στερεά Ελλάδα 34,0°C, στην Πελοπόννησο 34,2°C, στην Κρήτη 32,4°C και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου 31,7°C.

Οι τελευταίες ημέρες του μήνα χαρακτηρίστηκαν από ακραία υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καύσωνα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με έως και 8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ