Oλυμπιακοί Αγώνες 2020: Έφυγε από την Ιαπωνία η Λευκορωσίδα αθλήτρια


Η σπρίντερ από τη Λευκορωσία, Κριστσίνα Τσιμανούσκαγια, η οποία αρνήθηκε να επιστρέψει στο Μινσκ φοβούμενη ότι θα συλληφθεί, έφυγε από την Ιαπωνία με μία πτήση προς τη Βιέννη. Τελικός προορισμός της η Πολωνία.

Η 24χρονη αθλήτρια επρόκειτο να αγωνιστεί στα 200 μέτρα γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο τη Δευτέρα, αλλά αντ ‘αυτού ανέφερε ότι στελέχη της εθνικής ομάδας προσπάθησαν να την στείλουν πίσω στη Λευκορωσία παρά τις επιθυμίες της, επειδή επέκρινε τις αθλητικές αρχές.

Η περιπέτειά της έγινε πρώτο θέμα στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης και ενώ τα σχόλιά της δεν ήταν κατά βάση πολιτικά, το συνεχιζόμενο θρίλερ ενέτεινε τους φόβους για την ασφάλεια όσων μιλούν εναντίον των Λευκορώσων αξιωματούχων.

Η Τσιμανούσκαγια, εθεάθη να φτάνει στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο το πρωί της Τετάρτης με αποσκευές, φορώντας τζιν και μπλε φούτερ. Επιβιβάστηκε αργότερα στην πτήση OS52 της Austrian Airlines, η οποία απογειώθηκε στις 11 το πρωί τοπική ώρα.

Συνεχίζεται το θρίλερ

Kαι ενώ επρόκειτο να φθάσει στη Βαρσοβία της Πολωνίας, όπου της προσφέρθηκε ασφαλές καταφύγιο και ανθρωπιστική βίζα, ο προορισμός άλλαξε τελευταία στιγμή όπως αναφέρει το BBC. Τουλάχιστον αυτό δήλωσαν στους ρεπόρτερ αξιωματούχοι του αεροδρομίου, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ίδια είπε στο BBC ότι οι ενέργειές της δεν ήταν πολιτική διαμαρτυρία: «Αγαπώ τη χώρα μου και δεν την πρόδωσα. Ολο αυτό έχει να κάνει με τα λάθη που έγιναν από τους αξιωματούχους μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες”, είπε στο Newshour του BBC.

Η αθλήτρια εξέφρασε φόβους για την ασφάλειά της αφού αναγκάστηκε να μαζέψει τα υπάρχοντά της και να οδηγηθεί στο αεροδρόμιο του Τόκιο την περασμένη εβδομάδα, έχοντας επικρίνει ανοικτά τους προπονητές της.

Η Λευκορωσία λέει ότι απομακρύνθηκε από την εθνική ομάδα λόγω της συναισθηματικής της κατάστασης. Η ίδια απάντησε ωστόσο ότι δεν πάσχει από προβλήματα ψυχικής υγείας και δεν είχε καμία συνομιλία με τους γιατρούς στο Ολυμπιακό χωριό.

Εξεπλάγη όταν τα στελέχη της ομάδας της είπαν να εγκαταλείψει τους Αγώνες επειδή «δεν είπε τίποτα πολιτικό» προσθέτοντας ότι θα ήθελε να επιστρέψει στη Λευκορωσία όταν θα είναι ασφαλής ασφαλές …« μετά από πέντε ή δέκα χρόνια ».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Marcin Przydacz, έγραψε στο twitter ότι η νεαρή αθλήτρια «δέχεται τις φροντίδες της πολωνικής διπλωματικής υπηρεσίας», αλλά «για λόγους ασφαλείας δεν μπορεί να αποκαλύψει περαιτέρω στοιχεία της πτήσης».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι η Λευκορωσία προσπάθησε να εξαναγκάσει την αθλήτρια να επιστρέψει στην πατρίδα της.

Με πληροφορίες απο BBC, CNN

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ