Φωτιά Βαρυμπόμπη: Που οφείλεται η ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη – Βίντεο σε time lapse


Time Lapse βίντεο από την εξάπλωση της φωτιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης έδωσε στη δημοσιότητα το meteo.gr

Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) – meteo.gr, κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 ωρών  (13:30 – 15:30), εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης στη Βαρυμπόμπη στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν άνεμοι με μέσες εντάσεις 2 – 4 Bf και ριπές στα 5 Bf.

Το meteo.gr επισημαίνει ότι, από τις καταγραφές που υπάρχουν, η πυρκαγιά φαίνεται ότι εκδηλώθηκε αρχικά σε πυκνόφυτη δασική έκταση. Η πυκνή και εξαιρετικά ξηρή διαθέσιμη καύσιμη ύλη, σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρού ανέμου, επέτρεψε στην πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη, η οποία έγινε ορατή ως ένα πυκνό νέφος καπνού που ανέρχεται σχεδόν κατακόρυφα πάνω από την πυρκαγιά και το οποίο αποτυπώθηκε πολύ χαρακτηριστικά στο επόμενο χρονογράφημα από τις κάμερες του ΕΑΑ – meteo.gr στην Πεντέλη.

Μία πυρκαγιά αναπτύσσει επαγωγική στήλη μέσα από την καύση πυκνής και ξηρής καύσιμης ύλης, η οποία θερμαίνει τον υπερκείμενο αέρα και τελικά οδηγεί σε ισχυρά ανοδικά ρεύματα. Ενδεικτικό της έντασης των ανοδικών ρευματών στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης είναι το γεγονός πως καταγράφηκαν παροδικά νέφη πυροσωρειτών, ακριβώς πάνω από το πλούμιο του καπνού.

Ευθύμης Λέκκας: Πού οφείλεται η ταχύτατη εξάπλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη

Στην πυρόπληκτη περιοχή βρέθηκε εχθές Τρίτη 3/8 ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, με στόχο τη τη διερεύνηση των συνθηκών, που συνετέλεσαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του:

«Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς:

  • Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)
  • Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης
  • Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης

Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο.

Δείτε το βίντεο από την εξάπλωση της φωτιάς σε γρήγορη ταχύτητα:


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ