Κορονοϊός – Κυριακίδου: Πότε θα είναι έτοιμο το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού

Κορονοϊός: Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ μίλησε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου απαντώντας μεταξύ αλλαων και για το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να «προλάβει» τον Ιούνιο για τον τουρισμό με το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που πρότεινε η Κομισιόν.

«Το πιστοποιητικό προήλθε από κράτη – μέλη, θεωρώ ότι θα προχωρήσει, ανοίγοντας χωρίς διακρίσεις και με προστασία των προσωπικών δεδομένων μια καινούργια κανονικότητα για τους πολίτες», επεσήμανε η κ. Στέλλα Κυριακίδου.

Ταυτόχρονα υπάρχει και ξεχωριστός κωδικός ώστε να διασφαλίζεται και η αυθεντικότητα, πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος και απαντώντας στο ερώτημα αν θα μπορούσαμε να προλάβουμε και τον Ιούνιο , μίλησε για εφικτό στόχο εάν υπάρξει προεργασία από τα κράτη – μέλη για να ετοιμαστεί η τεχνική υποδομή.

Στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού και το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο και αν κάποιες χώρες επιβάλλουν και καραντίνα, η Στέλλα Κυριακίδου εξήγησε:

Το Πιστοποιητικό περιλαμβάνει όλα τα εμβόλια τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Εμβόλια με έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Oργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ,
  • εμβόλια που χρησιμοποιούνται αλλά όχι με έγκριση από τον ΕΜΑ
  • κι αυτά που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

«Εναπόκειται στα κράτη -μέλη αν κάποια χώρα εκτός από το Πιστοποιητικό θα ζητά ταυτόχρονα και αρνητικό Μοριακό τεστ για κορονοϊό», πρόσθεσε η Επίτροπος.

Ο εμβολιασμός προχωρά με καλύτερους ρυθμούς

Η κ. Κυριακίδου χαρακτήρισε τις παραδόσεις των εμβολίων ιδιαίτερα προβληματικές επί τρεις μήνες.

Ki ενώ αναμένεται η τελική απόφαση αύριο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της Astrazeneca, τόνισε ότι «ήδη έχει εξασφαλιστεί η παράδοση από την Pfizer 4 εκατομμυρίων εμβολίων πριν από το τέλος Μαρτίου για να φτάσουμε στις 100 εκατομμύρια παραδόσεις το μήνα».

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένονται παραδόσεις από τα μέσα Απριλίου.

«Καταλαβαίνω την ανυπομονησία και την κούραση για τα μέτρα και τις μεταλλάξεις», ανέφερε η Στέλλα Κυριακίδου συνοψίζοντας ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here