Διεκδικήσεις αναδρομικών από όσους συνταξιοδοτήθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα μετά τον Οκτώβριο 2019

Νέα γενιά αναδρομικών και αδικίες σε συνταξιούχους δημιούργησε ο νόμος Βρούτση, καθώς όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα μετά τον Οκτώβριο του 2019, δεν έχουν λάβει ακόμη τις αυξήσεις και αναδρομικά, με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων ανταποδοτικών συντάξεων.

Έτσι, δημιουργείται το παράδοξο ότι ενώ ισχύει ο νόμος Βρούτση, με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, η κατηγορία αυτή των χιλιάδων συνταξιούχων λαμβάνει ακόμη και σήμερα συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή μειωμένες και φυσικά χωρίς αναδρομικά εδώ και 23 μήνες!

Επισημαίνεται ότι με αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019 οι κύριες συντάξεις επανυπολογίζονται και αυξάνονται με τα ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης που εισήγαγε ο νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση) από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω, συμμορφούμενος προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι τα αντίστοιχα ποσοστά του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) μείωναν υπέρμετρα τις συντάξεις σε σχέση με τις καταβαλλόμενες εισφορές.

Το όλο θέμα προκαλεί αντιδράσεις και φυσικά οφείλεται στην απουσία λογισμικού στον ΕΦΚΑ, ο οποίος τηρεί σιγή ιχθύος παρότι το θέμα έχε τεθεί υπόψη της διοίκησης. Ως γνωστόν, αυξήσεις και αναδρομικά έλαβαν (οι νέοι) ή θα λάβουν το φθινόπωρο (οι παλαιοί) όσοι συνταξιούχοι με 30 και άνω έτη σύνταξης είχαν συνταξιοδοτηθεί μέχρι 30/9/2019.

Στο μεταξύ, τρία πακέτα νέων αναδρομικών περιμένουν χιλιάδες συνταξιούχους σε συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων και νέων ασφαλιστικών νόμων. Ειδικότερα:

Παλαιοί συνταξιούχοι (νόμος Βρούτση): Σε τρία κύματα πληρωμών έως τα τέλη Οκτωβρίου – αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου – θα γίνουν οι πληρωμές αυξήσεων κα αναδρομικών σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016, καθώς με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων. Οι δύσκολες περιπτώσεις επανυπολογισμού, όπως είναι οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, οι διεθνείς κ.ά. θα μείνουν πίσω για να μην μπλοκάρονται όλες οι καταβολές και θα πληρωθούν με καθυστέρηση μετά τον Οκτώβριο.

Απόφαση ΣτΕ: Αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να δημοσιευθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και τα κομμένα δώρα σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Εισφορά αλληλεγγύης: Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον περασμένο Απρίλιο, που έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας, άνοιξε τον δρόμο για νέα επιστροφή αναδρομικών.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη μια «παρτίδα» αναδρομικών που έπρεπε να πληρωθούν τον περασμένο μήνα και αφορούν νέους συνταξιούχους (πριν από το Μάιο του 2019). Πρόκειται για 29.032 περιπτώσεις ο επανυπολογισμός των οποίων πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές εντός του Αυγούστου. Κατά τα Νέα, αφορά ειδικές περιπτώσεις όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους. Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και για αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here