Συναισθήματα: Πώς τα συναισθήματά μας μάς βοηθούν να έρθουμε πιο κοντά στην ευτυχία [vid]

Τείνουμε επίσης να κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να βιώσουμε θετικά συναισθήματα και να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να αισθανόμαστε αμήχανα ή δυσάρεστα. Για παράδειγμα, μπορεί να αναζητάτε κοινωνικές δραστηριότητες ή χόμπι που σας προσφέρουν μια αίσθηση ευτυχίας, ικανοποίησης και ενθουσιασμού. Από την άλλη πλευρά, θα αποφεύγετε πιθανώς καταστάσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σας οδηγήσουν σε πλήξη, θλίψη ή στρες.

  • Τα συναισθήματα μας βοηθούν να επιβιώσουμε, να ευδοκιμήσουμε και να αποφύγουμε τον κίνδυνο: Ο Charles Darwin πίστευε ότι τα συναισθήματα είναι προσαρμογές που επιτρέπουν στον άνθρωπο και στα ζώα να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν. Όταν είμαστε θυμωμένοι, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε την πηγή του ερεθισμού μας. Όταν βιώνουμε φόβο, είναι πιο πιθανό να ξεφύγουμε από την απειλή. Όταν νιώθουμε αγάπη, μπορεί να αναζητήσουμε έναν σύντροφο και να αναπαραγάγουμε.
  • Τα συναισθήματα μπορούν να μας βοηθήσουν να λάβουμε αποφάσεις: Τα συναισθήματά μας έχουν μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις που λαμβάνουμε, από τι θα φάμε για πρωινό μέχρι ποιους υποψήφιους επιλέγουμε να ψηφίσουμε στις πολιτικές εκλογές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με ορισμένους τύπους εγκεφαλικής βλάβης που επηρεάζουν την ικανότητά τους να βιώνουν συναισθήματα έχουν επίσης μειωμένη ικανότητα να λαμβάνουν καλές αποφάσεις.

  • Τα συναισθήματα επιτρέπουν σε άλλους ανθρώπους να μας καταλάβουν: Όταν αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους, είναι σημαντικό να δώσουμε ενδείξεις για να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν πώς αισθανόμαστε. Αυτοί οι ενδείκτες μπορεί να περιλαμβάνουν συναισθηματική έκφραση μέσω της γλώσσας του σώματος, όπως διάφορες εκφράσεις του προσώπου που συνδέονται με τα συγκεκριμένα συναισθήματα που βιώνουμε.
  • Τα συναισθήματα μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τους άλλους: Ακριβώς όπως τα δικά μας συναισθήματα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σε άλλους, οι συναισθηματικές εκφράσεις των γύρω μας μας δίνουν έναν πλούτο κοινωνικών πληροφοριών. Η κοινωνική επικοινωνία είναι ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής και των σχέσεων, και η ικανότητα ερμηνείας και αντίδρασης στα συναισθήματα των άλλων είναι απαραίτητη διεργασία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here