Αφγανιστάν: Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα – Το μυστήριο με τους «Zabiullah Mujahid»


Την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν εγκαθιδρύσει το νέο τους πολίτευμα στο Αφγανιστάν, το μυστήριο για την ταυτότητα του εκπρόσωπου Τύπου τους, παραμένει: Ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από το όνομα «Zabiullah Mujahid».

Έχουν περάσει λίγες ημέρες από τη στιγμή που ο Zabiullah Mujahid παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από την Καμπούλ, ως ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, του φονταμενταλιστικού κινήματος, το οποίο εγκαθιδρύθηκε εκ νέου στο πολύπαθο Αφγανιστάν. Μέχρι εδώ τίποτα το αξιοπερίεργο, εκτός ότι εν έτει 2021, ο φόβος του εξτρεμισμού γίνεται πλέον πράξη…

Το όνομα του Zabiullah Mujahid για χρόνια ήταν στην σφαίρα του μύθου. Ήταν ο άνθρωπος πίσω από τηλεφωνικές γραμμές, οι οποίες άλλαζαν με τεράστια συχνότητα, για λόγους ασφαλείας.

Την περασμένη Τρίτη, 17 Αυγούστου, οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με τα θέματα του Αφγανιστάν, βρέθηκαν μπροστά στον άνθρωπο-μύθο, τη φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής από το 2007 έως και σήμερα: Τον Zabiullah Mujahid.

Τι (δεν) ξέρουμε για τον εκπρόσωπο Τύπου των Ταλιμπάν

Μέχρι την 17η Αυγούστου, ήταν μια… σκιά. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι πως ο άνδρας που εμφανίστηκε ενώπιον όλου του πλανήτη γνωρίζει άπταιστα Περσικά και Πάστου, δηλαδή μια περσική διάλεκτος, την οποία μιλούν στο Αφγανιστάν και είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους (η πρώτη είναι τα Ντάρι).

Οι εκτιμήσεις των δυτικών αναλυτών αναφέρουν πως ο Mujahid ανέλαβε καθήκοντα ως εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν τον Ιανουάριο του 2007. Από τότε άρχισε η επικοινωνία με δημοσιογράφους και κοινό μέσω κινητών τηλεφώνων, SMS, emails, Twitter αλλά και αναρτήσεις σε φονταμενταλιστικού περιεχομένου ιστότοπους.

Να σημειωθεί πως προκάτοχος του ήταν ο Muhammad Hanif, ο οποίος συνελήφθη το 2007 και δολοφονήθηκε ένα χρόνο αργότερα στην πόλη Nangarhar του Πακιστάν.

Το 2011, οι ΗΠΑ και οι μυστικές υπηρεσίες, ανέφεραν πως ο Mujahid δεν ήταν ένα άτομο αλλά μια περσόνα, με πολλά άτομα από πίσω, τα οποία και έπαιρναν τηλέφωνα ή έστελναν email, υπογράφοντας ως Zabiullah Mujahid.

Από την άλλη, δημοσιογράφοι που είχαν μιλήσει μαζί του, και φυσικά ανακρίθηκαν, αναγνώρισαν την ίδια φωνή σε διαφορετικά τηλεφωνήματα, επιβεβαιώνοντας πως πιθανότατα είναι το ίδιο άτομο.

Φυσικά κανείς δεν ξέρεις την ηλικία αλλά και τη ζωή του Zabiullah Mujahid.

Οι αναλυτές (μέχρι την εμφάνισή του στην ιστορική συνέντευξη Τύπου της Καμπούλ) ανέφεραν πως πιθανότατα πρόκειται για έναν άνδρα γύρω στα 50, με πολλές γυναίκες και πολλά παιδιά, εξτρεμιστικών πεποιθήσεων και ιδιαίτερα επικίνδυνο. Λόγω των απειλών για την ασφάλειά του, δεν είχε σταθερή κατοικία ενώ κύκλοι των Ταλιμπάν διέρρεαν πως κατέχει πτυχίο σε Θρησκευτικές Σπουδές, ωστόσο είναι άγνωστο σε ποιο πανεπιστήμιο είχε φοιτήσει.

Κατά την περίοδο που οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στην ηγεσία, είχε χαμηλή θέση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφοριών, ωστόσο στη συνέχεια πέρασε στον ένοπλο αγώνα.

Η γκάφα του CNN

Χαρακτηριστικό του μυστηρίου γύρω από τον Mujahid είναι το περιστατικό που συνέβη το 2009 με πρωταγωνιστή το δημοσιογράφο του CNN, Nic Robertson, ο οποίος παρουσίασε αποκλειστική συνέντευξη με τον εκπρόσωπο Τύπου των Ταλιμπάν, ή τουλάχιστον έτσι πίστευε.

Με την πλάτη γυρισμένη προς την κάμερα, ο «Mujahid» μίλησε στον Αμερικανό δημοσιογράφο, ο οποίος τον περιέγραψε κοντά στα 30, με μακριά γενειάδα και πάνω από 1,80 ύψος.

Αμέσως μετά την προβολή της συνέντευξης, οι Ταλιμπάν όχι μόνο διέψευσαν πως ήταν ο Mujahid αυτός που μίλησε στην κάμερα, αλλά και πως ο εκπρόσωπός τους εμφανίζεται μόνο μέσω τηλεφώνου ή email.

Αναλυτές έκαναν λόγο για έναν από τους δεκάδες «Zabiullah Mujahid» o οποίος εμφανίστηκε στη συνέντευξη, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει πιθανότητα ο Zabiullah Mujahid να είναι μόνο ένα άτομο. Δεν μπορεί ένα μόνο άτομο να κάνει και να δέχεται τόσα πολλά τηλεφωνήματα».

Καταζητούμενος τρομοκράτης κα άκρως επικίνδυνος

Και αν νομίζετε πως το να είσαι εκπρόσωπος Τύπου ενός εξτρεμιστικού κινήματος όπως οι Ταλιμπάν, δεν προϋποθέτει να βρίσκεσαι στο πεδίο της τρομοκρατίας, λαμβάνοντας μέρος σε επιθέσεις, κάνετε λάθος.

Στις 21 Απριλίου του 2017 ο Zabiullah Mujahid (ή κάποιος από όσους βρίσκονται από πίσω) ανέλαβε την ευθύνη σε στρατιωτική βάση στην επαρχία Balkh με αποτέλεσμα το θάνατο 140 στρατιωτών. Στη συγκεκριμένη επίθεση, 10 Ταλιμπάν, ντυμένοι με στρατιωτικά ρούχα, κατάφεραν να μπουν στη βάση και να προκαλέσουν αιματοκύλισμα, χρησιμοποιώντας γιλέκα με εκρηκτικά, ρουκετοβόλα, χειροβομβίδες και όπλα.

Στις 21 Ιανουαρίου του 2019, ο Mujahid ανέλαβε και πάλι την ευθύνη για την επίθεση στο κτήριο της Ασφάλειας του αφγανικού κράτους, με αποτέλεσμα το θάνατο 100 ατόμων.

Τελευταία, επίσημη, συμμετοχή του σε τρομοκρατικό χτύπημα ήταν στις 29 Νοεμβρίου του 2020, όταν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν, η οποία άφησε πίσω της 30 νεκρούς.

Φονιάς με συνείδηση;

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, αν και εφόσον φυσικά κρύβονται ψήγματα αλήθειας πίσω από το παραπέτασμα καπνού, είναι η αλλαγή της φιλοσοφίας των Ταλιμπάν, οι οποίοι αναφέρουν με κάθε ευκαιρία πως όχι μόνο ζητάνε ειρήνη αλλά θα σεβαστούν στο απόλυτο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χαρακτηριστικό της μεταστροφής (;) είναι η δημόσια συγγνώμη του Mujahid στις 17 Ιουλίου, για το θάνατο του Ινδού δημοσιογράφου του πρακτορείου Reuters, Danish Siddiqui, ο οποίος βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά των Ταλιμπάν και του Αφγανικού στρατού.

Μάλιστα, ο Mujahid ζήτησε από τους δημοσιογράφους να ενημερώνουν επίσημα τους Ταλιμπάν αν εισέρχονται σε εμπόλεμη ζώνη, ώστε να τους «παρέχουμε την απαραίτητη φροντίδα και ασφάλεια»!

Τελικά ποιος είναι ο Zabiullah Mujahid

Η ανταποκρίτρια του BBC στη χώρα Yalda Hakim δηλώνει ότι «σοκαρίστηκε» όταν είδε τον άνθρωπο με το πρόσωπο του ανθρώπου με τον οποίο μιλούσε για πάνω από μια δεκαετία, στην ιστορική συνέντευξη της Καμπούλ.

«Τα μηνύματα αυτά σε έκαναν να σκέφτεσαι: Αυτός ο τύπος είναι αιμοδιψής για τους Αμερικανούς, είναι αιμοδιψής για οποιονδήποτε στην αφγανική κυβέρνηση. Στη συνέχεια, σήμερα, κάθεται εκεί και λέει ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα. Για χρόνια έκανε αυτές τις αιμοσταγείς δηλώσεις και τώρα ξαφνικά αγαπά την ειρήνη; Είναι δύσκολο να το αποδεχτείς», δήλωσε η Hakim.

Μορφωμένος, τρομοκράτης, φονιάς ή υπέρμαχος της Σαρία, του ισλαμικού νόμου; Ο χρόνος θα απαντήσει για το ποιος είναι τελικά ο σκιώδης εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν, τα χέρια του οποίο είναι «βαμμένα» με το αίμα εκατοντάδων ανθρώπων…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ