Για να μη γίνει η Αλκυονίδα σούπερ μάρκετ…

Η Αλκυονίδα στην οδό Ιουλιανού απειλείται με αλλαγή χρήσης και για να μην γίνει… σούπερ μάρκετ κινητοποιούνται καλλιτέχνες, κάτοικοι, ο Δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Μια πρόταση από ένα σούπερ μάρκετ απειλεί την Αλκυονίδα στην οδό Ιουλιανού με αλλαγή χρήσης και οριστικό κλείσιμο. Ο μόνος τρόπος για να μην γίνει αυτό είναι η Αλκυονίδα, που λειτουργεί από το 1968 και στην τελευταία της φάση βρίσκεται υπό τη διαχείριση της εταιρίας διανομής New Star, είναι να ανακηρυχθεί ως χώρος νεότερης ιστορικής μνήμης.

Κάτι που θα έπρεπε να απασχολήσει σοβαρά όσους είναι υπεύθυνοι, ώστε να διασώσουν όσες κινηματογραφικές αίθουσες έχουν απομείνει σε αυτήν την πόλη, σε ένα επιτέλους πλαίσιο κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής.

Διαβάστε εδώ αυτούσια την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία δηλώνεται η στήριξη και προσωπικά της Υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά στη διάσωση της Αλκυονίδας:

Η κινηματογραφική τέχνη, τέχνη της μαγικής αφήγησης και η κινηματογραφική αίθουσα στην οποία γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές στον κόσμο του σινεμά, διευρύνουν τους ορίζοντες της κριτικής σκέψης, την έκφραση και την ελευθερία του λόγου. Ο κινηματογράφος «Αλκυονίς» που για πολλές δεκαετίες διαμόρφωσε ένα φανατικό κοινό προβάλλοντας ταινίες ορόσημα, σήμερα κινδυνεύει να κλείσει αλλάζοντας χρήση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναγνωρίζοντας την προσφορά του ιστορικού κινηματογράφου «Αλκυονίς» στην κινηματογραφική τέχνη, απέστειλε στη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων φάκελο για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης κινηματογραφικής αίθουσας ως μνημείου και τόπου διατήρησης ιστορικής μνήμης. Στο φάκελο επισυνάπτεται το σχετικό αίτημα της Επιτροπής Διάσωσης της «Αλκυονίδας» με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα και μέλη κινηματογραφιστές, διανοούμενους και εκπροσώπους των κατοίκων της περιοχής και της δημοτικής κίνησης της Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη» του Δήμου Αθηναίων.

Με σημαίνοντα ρόλο στην προώθηση του καινοτόμου, προοδευτικού και στοχαστικού σινεμά, η «Αλκυονίδα», από το ξεκίνημά της το 1968 στην οδό Ιουλιανού 42, αλλά και με τη δυναμική επανεκκίνησή της το 2014 από την εταιρεία New Star ως πολυχώρου πολιτισμού, έχει συνδεθεί με την ιστορία του αντιδικτατορικού κινήματος και με την ελεύθερη γραφή των δημιουργών και έχει διαπλάσει την πολιτισμική, κοινωνική, ιστορική, και πολιτική συνείδηση του ευρύτερου σινεφίλ κοινού.

Η Υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά υποστηρίζει τη σημασία της «Αλκυονίδας» ως χώρου νεότερης ιστορικής μνήμης και συμπαραστέκεται στο αίτημα της Επιτροπής Διάσωσης του κινηματογράφου, που μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι όπως λειτουργεί σήμερα η «Αλκυονίδα»: «προσδίδει στον κινηματογράφο χαρακτηριστικά ενός θύλακα ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε μια περιοχή που ταλαιπωρείται από συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση. Η υποστήριξη κατοίκων του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων για τη συνέχιση της λειτουργίας της ως κινηματογράφου είναι ενδεικτική της σχέσης της αίθουσας με την περιοχή».

Το αίτημα υπογράφεται από τους: Βασίλη Βαφέα, σκηνοθέτη, σεναριογράφο & παραγωγό, Νάντια Βαλαβάνη, συγγραφέα & οικονομολόγο, Κάτια Γέρου, ηθοποιό, Γιώργο Κακούρο, Εκπρόσωπο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Κίνησης Κατοίκων 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων, Βελισσάριο Κοσσυβάκη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του cine ΑΛΚΥΟΝΙΣ, Κυριάκο Κατζουράκη, εικαστικό & σκηνοθέτη, Avtandil Mikaberidze, Πρόεδρο Γεωργιανού Πολιτιστικού Κέντρου “Ο Καύκασος” & Αντιπροέδρο του Forum Μεταναστών, Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιό & σκηνοθέτρια, Γιώργο Παπαπέτρου, μέλος Σύνδεσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντίστασης ‘67 – ’74, Παναγιώτη Σασλίδη, Προέδρο του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων ΕΡΜΕΙΑΣ, Βαγγέλη Φάμπα, μουσικό & παραγωγό.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ