Aφγανιστάν: Γιατί οι Ταλιμπάν αφήνουν απειλητικά μηνύματα στις πόρτες πολιτών


Οι Ταλιμπάν καρφώνουν τρομακτικές «νυχτερινές επιστολές» στις πόρτες όσων συνεργάστηκαν με τη Δύση στο Αφγανιστάν. Τους καλούν να παραδοθούν, διαφορετικά απειλούν να τους εκτελέσουν.

Τα σημειώματα διατάσσουν τους αποκαλούμενους «προδότες» να παραστούν σε δικαστήριο που συγκλήθηκε από τους Ταλιμπάν. Σε αντίθετη περίπτωση, θα τους επιβληθεί θανατική ποινή.

«Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι θέλουν να με σκοτώσουν» λέει ο Ναζ. Η κατασκευαστική εταιρεία του βοήθησε να κατασκευαστούν δρόμοι στην επαρχία Χελμάντ και ο αεροδιάδρομος στην πρώην αεροπορική βάση του βρετανικού στρατού. Ο ίδιος έκανε αίτηση για να διαφύγει στη Βρετανία, αλλά απορρίφθηκε. Οι επιστολές χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα σε αγροτικές κοινότητες, τα γράμματα όμως κυκλοφορούν πλέον στις πόλεις.

Οι Ταλιμπάν κολλάνε απειλητικά «νυχτερινά γράμματα» στις πόρτες εκείνων που κατηγορούν ότι «εργάζονται για τους σταυροφόρους». Ο Ναζ είναι ένας 34χρονος πατέρας έξι παιδιών. «Η επιστολή ήταν επίσημη και σφραγισμένη από τους Ταλιμπάν. «Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι θέλουν να με σκοτώσουν. Αν παρευρεθώ στο δικαστήριο, θα τιμωρηθώ με τη ζωή μου. Αν δεν το κάνω, θα με σκοτώσουν -γι ‘αυτό κρύβομαι, προσπαθώ να βρω έναν τρόπο διαφυγής. Αλλά χρειάζομαι βοήθεια ». λέει.

Ένα άλλο θύμα, Βρετανός πρώην στρατιωτικός μεταφραστής, στιγματίστηκε ως «κατάσκοπος των απίστων» και καλείται να παραδοθεί ή θα πληρώσει με τη ζωή του.

Μια τρίτη νυχτερινή επιστολή προειδοποίησε τον αδελφό ενός διερμηνέα ότι είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή τον προστάτευσε, ενώ μία τέταρτη βρέθηκε στο παπούτσι ενός Βρετανού πρώην στρατιωτικού μεταφραστή, καθώς έφευγε από την προσευχή σε ένα τέμενος.

Παραδοσιακή μέθοδος εκφοβισμού

Οι επιστολές είναι μια παραδοσιακή αφγανική μέθοδος εκφοβισμού. Επιστρατεύθηκαν από μουτζαχεντίν μαχητές κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής και στη συνέχεια από τους Ταλιμπάν ως εργαλείο προπαγάνδας και απειλή. Συχνά χρησιμοποιούνται σε αγροτικές κοινότητες, πλέον όμως κυκλοφορούν ευρέως στις πόλεις.

Τα γράμματα που έλαβαν Βρετανοί πρώην μεταφραστές προκαλούν φόβο και περιέχουν οδηγίες συμμόρφωσης με τις εντολές των Ταλιμπάν αλλά και απειλές βίας ή θανάτου εάν «δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις». Όπως και στην περίπτωση του Ναζ, αυτό συνήθως συνεπάγεται την παράδοση ενός διερμηνέα σε δικαστήριο των Ταλιμπάν.

Ο Σιρ 47 ετών, εργάστηκε στην πρώτη γραμμή στο Χελμάντ και πληροί τις προϋποθέσεις για μετεγκατάσταση. Δεν μπόρεσε όμως να φθάσει στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστεί σε πτήση εκκένωσης. «Η κόρη μου βρήκε το γράμμα που είχε τοποθετηθεί στην πόρτα μας με ένα καρφί. Με καλούσε να παραδοθώ στην κρίση του δικαστηρίου του Ισλαμικού Εμιράτου (Ταλιμπάν) ή θα με κυνηγούσαν για να με βρουν. Στη συνέχεια θα με σκότωναν ». Άλλαξε αμέσως σπίτι και πλέον κρύβεται.

«Aν δεν δηλώσεις πίστη στους Ταλιμπάν θα πεθάνεις»

Πρόκειται για γράμματα φόβου, απειλητικά γράμματα για σένα και την οικογένειά σου. Πρέπει να δηλώσεις πίστη στις Ταλιμπάν, διαφορετικά κινδυνεύεις, λένε όσοι έγιναν αποδέκτες των επιστολών.

«Νόμιζα ότι θα δραπετεύσω με βρετανική πτήση και με κάλεσαν τρεις φορές στο αεροδρόμιο, δεν κατάφερα όμως να φθάσω μέχρι εκεί λόγω του πλήθους. Τώρα είμαι παγιδευμένος και ο κόσμος είδε το γράμμα στην πόρτα μου. Είναι ένα σημάδι των Ταλιμπάν με στόχο την οικογένειά μου».

Για τη Ναζ, το γράμμα ήταν συγκεκριμένο. Κατονόμαζε τον πατέρα του και το χωριό τους και είχε σφραγίδα από το Ισλαμικό Εμιράτο. Η προειδοποίηση ανέφερε ότι ήταν «σκλάβος» των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και αγνόησε τις προειδοποιήσεις να διακόψει τη συνεργασία μαζί τους.

Του δόθηκε εντολή να «παρουσιαστεί» στο δικαστήριο, διαφορετικά η υπόθεσή του θα φθάσει «στο Εφετείο της Σαρία, όπου θα εκδοθεί η ποινή της θανατικής ποινής ερήμην του».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ