Τσίπρας προς ΤΧΣ: Ασκήστε βέτο στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς

Να ασκήσει βέτο στην αυριανή Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να εμποδίζει την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων ζητά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε υπόμνημα που απέστειλε προς τον Πρόεδρο, το Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο κ. Τσίπρας αναφέρει μεταξύ άλλων πως η θέση του είναι πως το Ταμείο, τόσο στην πρώτη φάση της μη αποπληρωμής του τοκομεριδίου των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCo’s) που οδήγησαν στην αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς όσο και στην σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «δεν χρησιμοποιεί όλα τα νομικά δικαιώματα και διαπραγματευτικές δυνατότητες του ώστε να προστατεύσει το κεφάλαιο και τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τον Έλληνα πολίτη».

Επιπλέον, αναφέρει πως η απόφαση του Ταμείου να περιορίσει άμεσα το ποσοστό του στην τράπεζα Πειραιώς κάτω από το υφιστάμενο ποσοστό του 61,3% σε λιγότερο από 33,3% δεν είναι σύμφωνη με το δημόσιο συμφέρον και θίγει τα δικαιώματα όλων των μετόχων, και αυτών που συμμετέχουν ως επενδυτές αλλά κυρίως του Ελληνικού Δημοσίου.

Και επιπλέον, η απόφαση αυτή, αλλά και οι όροι με τους οποίους προγραμματίζεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι παράλληλα και μη συμβατή και με την ανάγκη προστασίας της συστημικής ευστάθειας λόγω της αναταραχής που προκάλεσε στις μετοχικές αποτιμήσεις όλων των συστημικών τραπεζών.

Παράλληλα, ζητά από το Ταμείο να αναλογισθεί τις ευθύνες της θέσεως από την οποία υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να επιλέξει πολιτική ορθολογικής και ψύχραιμης σταδιακής αποεπένδυσης, ώστε να αποκομίσουν και οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, ως έμμεσοι μέτοχοι, τα ευεργετήματα της προσδοκώμενης ανόδου από την αύξηση των μετοχικών αξιών των ελληνικών τραπεζών

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ενημερώνει τη διοίκηση του Ταμείου ότι προτίθεται να απευθυνθεί στις αρμόδιες Εποπτικές και Δικαστικές Αρχές στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου, ως οφείλει, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Δημόσιου Συμφέροντος και της Εύρυθμης Λειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς, αλλά και στους ευρωπαικούς θεσμούς που έχουν εποπτικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα να απευθύνει αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου αυτό να ζητήσει έλεγχο των πεπραγμένων του ΤΧΣ από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here