Πανδημία Covid-19: Τα μαθήματα από τον κορωνοϊό έχουν ενισχύσει τη δημόσια υγιεινή

Πανδημία Covid-19: Για πολλούς, οι περιορισμοί που έχουν τεθεί για τη διαχείριση του κορωνοϊού έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής και σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν την αναγκαιότητα των περιορισμών που συμβάλλουν στη μείωση των ποσοστών του ιού, η παρακολούθηση των κανόνων έχει δημιουργήσει προκλήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία ότι η εφαρμογή των περιορισμών – όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, τα αυξημένα επίπεδα απολύμανσης και η χρήση μάσκας προσώπου – έχει μειώσει το ποσοστό άλλων λοιμώξεων.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ιογενείς λοιμώξεις και το πρότυπο ασθενειών όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Το πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι απαλλάσσει από τα σταγονίδια αεροζόλ από τα χέρια, καταστρέφοντας όχι μόνο τον ιό SARS-CoV-2 αλλά και τους ιούς που οδηγούν στην ανάπτυξη κρυολογήματος και γρίπης. Ομοίως, η απολύμανση των χεριών με ένα προϊόν με βάση το αλκοόλ λειτουργεί σε μια σειρά από ιούς παθογόνους παράγοντες, αδρανοποιώντας τον ιό σε μολυσμένα χέρια ή επιφάνειες.

Για παράδειγμα, τα κρούσματα γρίπης ήταν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Λαμβάνοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, η Scientific American αναφέρει ότι υπήρχαν 24.000 αναφερόμενοι θάνατοι από γρίπη κατά τη σεζόν 2019-2020 (και πιθανώς περισσότεροι αν εξεταστούν περιπτώσεις που δεν έχουν αναφερθεί). Για την τρέχουσα σεζόν ο αριθμός είναι μόλις 450. Ως ένδειξη του αντίκτυπου των αυστηρότερων μέτρων υγιεινής, η γρίπη και άλλες αιτίες πνευμονίας αντιπροσωπεύουν την όγδοη κύρια αιτία θανάτων στις ΗΠΑ σε μη πανδημικά χρόνια.

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να το εξηγήσουν αυτό, ένας από τους παράγοντες που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σχετίζεται με μέτρα COVID-19, όπως κλειδώματα, κλείσιμο σχολείων και μειωμένα ταξίδια και χρήση μάσκας προσώπου. Υπάρχουν άλλοι πιθανοί συντελεστές της πτώσης. Για παράδειγμα, όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης μπορεί κάλλιστα να έχουν αποφύγει εντελώς τις ιατρικές πρακτικές και αντίθετα να έχουν επιλέξει να απομονωθούν στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να μην εμφανίζουν στατιστικά στοιχεία υγείας και σημαίνει επίσης ότι οι ευκαιρίες για ιογενή εξάπλωση θα μειωθούν σημαντικά.

Υπάρχει επίσης το εμβόλιο που πρέπει να συνυπολογιστεί, υπό την προϋπόθεση ότι τα άτομα έχουν λάβει τον απαραίτητο αριθμό δόσεων. Μόλις η πανδημία του κορωνοϊού διαλυθεί και φτάσει σε ενδημικό καθεστώς (είναι πιθανό ο ιός να είναι πάντα μαζί μας), μπορεί να είναι συνετό να αναθεωρηθούν τα μέτρα υγιεινής που ήταν αποτελεσματικά και να αποφασιστεί πού θα μπορούσαν να εφαρμοστούν επιτυχώς (όπως σε δημόσιους χώρους , σχολεία και ούτω καθεξής).

Μπορεί επίσης να υπάρξουν εξελίξεις ιατρικής σημασίας. Οι επιστήμονες αξιολογούν τον αντίκτυπο της διαταραγμένης εποχής γρίπης και κρύου και τι μπορεί να μας πουν αυτές οι πληροφορίες για τη μετάδοση και τη συμπεριφορά άλλων ιών και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για μακροπρόθεσμα βάρη ασθενειών. Κατά μία έννοια, πραγματοποιείται ένα φυσικό πείραμα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here