Ανησυχία για τη «ραγδαία αύξηση» κρουσμάτων κορονοϊού σε εφήβους – Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν


Για «ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού» σε παιδιά ηλικίας 12-17 ετών έκανε λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου

Προβληματισμό προκαλεί η αναφορά της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου, σε «ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού» σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12-17 ετών λίγες ημέρες πριν να ανοίξουν τα σχολεία την προσεχή Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου και ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει τα πρωτοκόλλα για την λειτουργία των σχολείων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, στοιχεία ανάλογα από τις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν στο δελτίο MMWR πριν λίγες ημέρες, δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21 λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα «ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους».

Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά και οι έφηβοι

Υπενθυμίζοντας ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία και με το υπουργείο Παιδείας έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο, απαντήσεις για τα πιο συνήθη ερωτήματα που απευθύνουν γονείς και εκπαιδευτικοί σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικίας, η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε ειδικά στον προβληματισμό μήπως ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες.

«Σε αυτό τον προβληματισμό θα πρέπει να απαντήσουμε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών» ξεκίνησε την απάντηση της η Μαρία Θεοδωρίδου και ανέφερε χαρακτηριστικά:

  • Πρώτον, ο εμβολιασμός συστήνεται για την προσωπική τους, την ατομική τους προστασία και τη σωματική. Ιδιαίτερα βέβαια αυτό αφορά τα παιδιά που έχουν και υποκείμενα νοσήματα αλλά και την ψυχική υγεία για την οποία έχουμε κάνει ιδιαίτερη αναφορά.
  • Εκτός από αυτόν τον λόγο, πάρα πολύ σημαντική είναι η «θωράκιση» των παιδιών για την επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Είναι αυτό που τους κάνει τη μαθητική ζωή ευχάριστη και τους δημιουργεί και τις αναμνήσεις για τα μετέπειτα χρόνια.
  • Άλλος λόγος, πολύ σημαντικός, είναι η μείωση της διασποράς του ιού ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας ή της κοινότητας. Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί, αλλά η ανοσία τους δεν είναι επαρκής.
  • Και τέλος είναι η πιθανότητα της μείωσης των πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις από τη στιγμή που ο ιός δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος όταν υπάρχουν εμβολιασμένα άτομα.

Τα στοιχεία για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε τα στοιχεία των εμβολιασμών στις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες αφού αρχικά αποκάλυψε ότι τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης εμβολιασμού συνολικά 150.000 άτομα.

Ειδικότερα για τα παιδιά και τους εφήβους:

  • Για την ηλικιακή ομάδα 18-24 το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 15-17, το 20% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 23,1%. Και έχουν μέχρι στιγμή εμβολιαστεί 74.000 παιδιά, έφηβοι.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 12-14, το 9,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ