Προειδοποιεί για τις αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά η Ένωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος


Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των οικοδομικών επιχειρήσεων λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά κρούει η Ένωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καψιμάλη, τον πρόεδρο της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι υποχρεωμένες να παραδώσουν ακίνητα που έχουν πωλήσει προ έτους με ένα νέο κόστος κατασκευής που σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερο του αρχικού κατά 30%.

Όπως αναφέρει, καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις σε υλικά όπως σίδηρος, χαλκός, αλουμίνιο, πλαστικά, ηλεκτρικά, υδραυλικά κ.λπ., με τους παραγωγούς των ανωτέρω υλικών να επικαλούνται ότι αιτία είναι οι αυξήσεις στις παγκόσμιες μεταφορές. Κατά τον κ. Καψιμάλη η Πολιτεία πρέπει να ελέγξει ποια είναι η πραγματική αιτία αυτών των ανατιμήσεων.

Όπως αναφέρει, η αγορά κατοικίας αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκεται αντιμέτωπη α) με μεγαλύτερο κόστος κατασκευής, β) με μείωση εισοδήματος των εν δυνάμει αγοραστών λόγω πανδημίας (COVID-19), γ) με το τέλος σε λίγους μήνες της αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις των ακινήτων και δ) με αύξηση από 1-1-2022 των αντικειμενικών σε αγοραίες, δηλαδή αύξηση φόρου μεταβιβάσεων, φόρου ιδιοκατοίκησης, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

«Σήμερα στην αγορά καταγράφεται μείωση της ζήτησης ακινήτων και όλα τα πιο πάνω μάς οδηγούν σε νέες δυσκολότερες εποχές από πλευράς ανέγερσης νέων ακινήτων, που θα παρασύρει βιοτεχνίες, βιομηχανίες και όλους τους εμπλεκομένους με τις επιχειρήσεις μας», σημειώνει.

Ζητά δε, εν όψει της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και προκειμένου να μειωθεί το κόστος απόκτησης και διακράτησης ακινήτων, την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ. Όπως αναφέρει, η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα φορολογικά και διοικητικά κίνητρα, θα οδηγήσει άμεσα σε μια απογείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και των συναλλαγών επί ακινήτων, οι οποίες θα φέρουν στο κράτος υγιή φορολογικά έσοδα και απασχόληση και τζίρο σε τεράστιους κλάδους της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, του εμπορίου και των ελευθέρων επαγγελμάτων και ανάκαμψη της οικοδομικής και επενδυτικής δραστηριότητας και της εθνικής οικονομίας μας γενικότερα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ