Σύσκεψη Σταϊκούρα – τραπεζιτών για το Ταμείο Ανάκαμψης


Η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν χθες  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τις τραπεζικές διοικήσεις. 

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη αύξησης των εκταμιεύσεων προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς έως σήμερα ο αριθμός των δανείων που έχει δοθεί σε αυτήν την κατηγορία πίστης, παραμένει χαμηλός.

Από την πλευρά τους τα τραπεζικά στελέχη υποστήριξαν πως τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ανοιχτά σε κάθε βιώσιμο σχέδιο που θα φτάνει σε αυτές, εφόσον η επιχείρηση που αιτείται το δάνειο, πληροί τα πιστοληπτικά κριτήρια. Σημειώνεται ότι μέσα από αυτές τις τακτικές συναντήσεις, το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει ενημέρωση για την πορεία της πιστωτικής επέκτασης και εξετάζονται ενδεχόμενα εμπόδια στη διαδικασία παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, ώστε να εξαλειφθούν.

Η χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες θεωρείται κομβικής σημασίας στην προσπάθεια για την επίτευξη μεγαλύτερης ανάπτυξης. Το μήνυμα προς τα πιστωτικά ιδρύματα έχει σταλεί από την κυβέρνηση ενόψει και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και της στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Τα δάνεια που θα δοθούν μέσω εμπορικών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών φορέων πρόκειται να χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις και έργα άνω των 20 δισ. ευρώ. Η μέγιστη χρηματοδότηση θα είναι 50% και η συμμετοχή τραπεζών και επενδυτών τουλάχιστον 30% και 20% αντιστοίχως. Προβλέπεται μακροχρόνια περίοδος αποπληρωμής (10 έως 12 έτη) και το κόστος δανεισμού θα κυμαίνεται μεταξύ 0,2% και 0,4%.

Στις βασικές προτεραιότητες για τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών πατά γκάζι είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ανάμεσα στις πολιτικές είναι η επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», η υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα και η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 12,7 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, ολοκληρώνονται εμπρόθεσμα έως τέλη Σεπτεμβρίου οι 15 στόχοι προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του Ταμείου περί τα 4 δισ. ευρώ, ενώ έως τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι προγραμματικές συμφωνίες με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την παροχή δανειοδότησης για επιχειρηματικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τα Νέα, εντός των προσεχών ημερών θα δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση προς τις ελληνικές τράπεζες και θα τεθούν σε διαβούλευση οι επιλεξιμότητες, με βάση τις οποίες θα εντάσσονται στο σχήμα δανεισμού του Ταμείου Ανάκαμψης οι επιχειρηματικές επενδύσεις.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ