Συμμαχία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας: Οργή στο Πεκίνο – Για «πισώπλατη μαχαιριά» μιλά η Γαλλία


Παγκόσμια ανησυχία από την αιφνιδιαστική κίνηση στην γεωπολιτική σκακιέρα. 

Μπορεί εδώ και αρκετά χρόνια να ακούγονταν ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν μια κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα αιφνιδιάζοντας την αναδυόμενη Κίνα, ωστόσο, κανείς δεν περίμενε ότι η Αυστραλία θα ήταν αυτή που θα έτεινε χείρα φιλίας στην Ουάσινγκτον δημιουργώντας νέα δεδομένα.

Η αιφνίδια και ιστορική συμμαχία – ορόσημο των AUKUS (τα αρχικά της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, και των ΗΠΑ), επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το μέτωπο της παγκόσμιας αντιπαράθεσης της Δύσης στη γεωστρατηγική σκακιέρα μετατοπίζεται οριστικά στην Κίνα, με τη στρατιωτική ενίσχυση της Καμπέρα με πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Ποιοι χάνουν από αυτή τη συμφωνία; Σίγουρα η Γαλλία, που έχει παραδοσιακά συμφέροντα στην περιοχή, ενώ είχε συνάψει και «χρυσή» συμφωνία ύψους 34 δισεκ. ευρώ με την Αυστραλία για συμβατικά υποβρύχια. Επίσης, χαμένη θεωρείται και η Ε.Ε. η οποία εμφανίζεται πάλι να έχει αργά αντανακλαστικά και να περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή σε διεθνή ζητήματα μείζονος σημασίας που την αφορούν.

Σε κοινή δήλωσή τους οι Πρωθυπουργοί Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπαν ότι η συμφωνία «θα συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τζόνσον πρόσθεσε ότι «η συνεργασία μας θα γίνει όλο και πιο ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά μας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και κατ’ επέκταση για την προστασία των πολιτών μας στη χώρα μας».

Η δήλωση των τριών ηγετών και η επίσημη ενημέρωση για την αμυντική πρωτοβουλία δεν ανέφερε τη λέξη «Κίνα», αλλά οι αναλυτές συμφωνούν ότι βασικός στόχος της είναι να αναχαιτιστεί η αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Από πλευράς του, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι η συμφωνία δεν στρέφεται κατά του Πεκίνου, ωστόσο η ανάγνωση των αναλυτών είναι πολύ διαφορετική.

Μόλις πριν από μερικούς μήνες στην ενιαία αναθεώρηση της πολιτικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής το Λονδίνο με σαφή τρόπο είχε ορίσει την περιοχή του Ινδό-Ειρηνικού ως το επίκεντρο αυτής της νέας εξωτερικής πολιτικής.

Πρόκειται για την πιο εκκωφαντική έμπρακτη επιβεβαίωση της αλλαγής της γεωπολιτική σκακιέρας. Με αφορμή δε τις αντιδράσεις της Γαλλίας, οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι δε στρέφονται κατά της Ευρώπης και δε θέλουν νέο μέτωπο με τους Ευρωπαίους.

Αμήχανη και «κοιμώμενη» η Ε.Ε.

Πάντως, στις Βρυξέλλες είναι εμφανής η αμηχανία που προκάλεσε η αιφνιδιαστική συμφωνία, η οποία καταδεικνύει και την πολιτική περιθωριοποίηση της Ευρώπης.
Ο αρμόδιος για εξωτερικά ζητήματα εκπρόσωπος της Επιτροπής Πίτερ Στάνο επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για τη νέα τριμερή συμμαχία, και αυτό έρχεται μια ημέρα την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της γεωπολιτικής επιρροής της Ένωσης, ενώ σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει την στρατηγική της Ένωσης για τον Ινδο-Ειρηνικό, η οποία όμως προφανώς δεν γίνεται σε συνεννόηση με τη Βρετανία και ειδικά τις ΗΠΑ…

Οργή στη Γαλλία – «Είναι πισώπλατη μαχαιριά από τους Αυστραλούς»

Πρόκειται για «πισώπλατη μαχαιριά» από την Αυστραλία και για «ωμή» απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν στον France Info.

«Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε», σημείωσε επίσης ο Λεντριάν, ο οποίος είχε συνάψει ο ίδιος αυτό το «συμβόλαιο του αιώνα» για τα υποβρύχια με την Αυστραλία όταν ήταν υπουργός Άμυνας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ