Θάνος Πλέυρης: O ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί με όρους ασφαλιστικής εταιρείας – Δεν πληρώνει τίποτα ο ασθενής

Στις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο ΕΣΥ, καθώς και τις αλλαγές που επίκεινται στον ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε σήμερα Παρασκευή 17/9, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ο κ. Πλεύρης, διευκρίνισε ότι πρόθεση της κυβερνησης είναι να υπάρξουν ποιοτικοί δείκτες στην δημόσια περίθαλψη, ώστε ο ασφαλισμένος να έχει την καλύτερη ποιοτική δωρεάν υπηρεσία.

Θάνος Πλεύρης: Ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί ως κανονική ασφαλιστική εταιρεία – Δεν πληρώνει τίποτα ο ασθενής

  • Για τις συμπράξεις δημόσιου- ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)

“Η δική μας αντίληψη ξεκινά από το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνολικά, δεν είναι αναγκαστικά κρατικό σύστημα υγείας και η υποχρέωση της Πολιτείας είναι να παρέχει στον πολίτη το δημόσιο αγαθό της Υγείας. Το πρώτο κομμάτι έχει να κάνει με τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί με όρους ασφαλιστικής εταιρείας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλέυρης σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ΣΚΑΪ.

“Είναι τα χρήματα όλων των Ελλήνων ασφαλισμένων, αφορούν κυρίως το κομμάτι και της ιδιωτικής υγείας και θα πρέπει να μπει τάξη ώστε ο πολίτης που πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και να παίρνει την ποιοτική παροχή που του αναλογεί. Είναι λοιπόν μέσα στις προθέσεις μας να υπάρξουν ποιοτικοί δείκτες ώστε ο ασφαλισμένος να έχει την καλύτερη ποιοτική υπηρεσία. Γιατί πολλές φορές οι συμβαλλόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ πληρούν ή μπορεί και να μην πληρούν τις προϋποθέσεις”, προσέθεσε αναφερόμενος στους συμβεβλημένους παρόχους του Οργανισμού.

Μιλώντας για το σύστημα υγείας, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως θα υπάρξει στελέχωση του ΕΣΥ όπου χρειάζεται. Ειδικότερα, όπως επεσήμανε “ήδη υπογράψαμε 534 θέσεις για γιατρούς και θα βγουν και 4000 θέσεις για νοσηλευτές ώστε να έχουμε ένα ισχυρό σύστημα”.

“Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μπορεί να γίνει και με το υπάρχον προσωπικό και με την ενίσχυσή του. Τα ΣΔΙΤ θα εξειδικευτούν. Μια απλή περίπτωση είναι κάπου που έχεις μια έλλειψη μηχανήματος, να μπορεί να καλυφθεί και να πληρώνεις την υπηρεσία αυτή κατ΄ αποκοπήν”.

  • Θάνος Πλεύρης: Δεν πληρώνει τίποτα ο ασθενής

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, το δημόσιο αγαθό της Υγείας παρέχεται δωρεάν και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ αποφασίζονται καθώς “το κράτος μπορεί στην ανάλυσή του να δει ότι αυτή η παροχή τον συμφέρει περισσότερο να δίνεται από έναν ιδιώτη παρά να αγοραστεί από το Κράτος για να λειτουργήσει”.

  • Οι συμπράξεις θα αφορούν στα Νοσοκομία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Θα γίνονται real time έλεγχοι

“Όλες οι συμπράξεις θα αφορούν και στα Νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας”, είπε ο υπουργός και διευκρίνισε: “επειδή τώρα, μέχρι τα τέλη του έτους, πρόκειται να φέρουμε ένα νομοσχέδιο για την ΠΦΥ συνολικά, η πρωτοβάθμια προφανώς εξυπηρετείται και από τις δομές υγείας και θα εξυπηρετείται και από ιδιώτες γιατρούς και από τον ιδιωτικό τομέα”.

“Υπάρχουν τα Κέντρα Υγείας που διαμορφώνονται και πρέπει να υπάρχει ένα σύμπλεγμα που η «ομπρέλα» θα περιλαμβάνει τα πάντα”. “Σε όλο αυτό, θα γίνεται real time έλεγχος και στην ιδιωτική υγεία και στη δημόσια, έτσι ώστε να ξέρουμε με τον έλεγχο των δαπανών αν αυτό το οποίο αγοράζουμε το λαμβάνουμε“, διευκρίνισε ο υπουργός.

  • Έρχεται η αξιολόγηση των Νοσοκομείων από τη Μίνα Γκάγκα

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια νοσοκομεία ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η χρησιμότητά τους κι η διαδικασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα.

“Είναι πολλή δουλειά που θα κάνει και η Αναπληρώτρια Υπουργός γιατί την αφορά. Κι αυτό είναι οι υγειονομικοί χάρτες. Δηλαδή ποιος είναι ο υγειονομικός χάρτης ανά Περιφέρεια; Θέλουμε να έχουμε ισχυρά νοσοκομεία που θα κάνουν τη δουλειά τους και όχι να έχουμε μια φιλοσοφία σώνει και καλά ότι πρέπει τύποις να λειτουργούν νοσοκομεία”, δήλωσε χαρακτηριστικά,  διευκρινίζοντας παράλληλα, ότι τα νοσοκομεία δεν θα κλείσουν: “Κανείς δεν μιλάει για κλείσιμο, να το ξεκαθαρίσουμε. Αλλά μπορείς να έχεις βάσεις. Η βάση σου ποια είναι; Η αναβάθμιση όπου χρειάζεται και να ξέρεις ότι δεν θα είναι η Αθήνα πάντα ο πρώτος σταθμός”, κατέληξε ο υπουργός.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here