Η ΕΛ.ΑΣ. «ξήλωσε» κύκλωμα που πουλούσε ποτά «μπόμπες» στην Αθήνα – Από τεκίλα μέχρι ούζο και μαστίχα

Το κύκλωμα με «έδρα» το Κορωπί, εισήγαγε στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία λαθραία ποτά, τα οποία αποθήκευε, επεξεργαζόταν και στη συνέχεια πουλούσε σε κάβες «υπεράνω υποψίας» και σε μίνι μάρκετ στην Αθήνα και άλλες τουριστικές περιοχές

Ποτά «μπόμπες» που έμοιαζαν με γνήσια πουλούσε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης λαθραίων αλκοολούχων ποτών, το οποίο εξαρθρώθηκε μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Κορωπί.

Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την έρευνα εξακρίβωσαν ότι τα μέλη της οργάνωσης από τον Ιούλιο του 2020 και έπειτα εισήγαγαν στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία λαθραία ποτά, τα οποία αποθήκευαν, επεξεργάζονταν και στη συνέχεια πουλούσαν σε κάβες «υπεράνω υποψίας», όπως και σε καταστήματα χονδρικού εμπορίου ποτών και μίνι μάρκετ στην Αττική και άλλες τουριστικές περιοχές.

Για τη διακίνηση των ποτών χρησιμοποιούσαν εικονικά παραστατικά, και διαφορετική περιγραφή εμπορευμάτων, ενώ λάμβαναν ειδικά μέτρα, προκειμένου να καθίσταται δυσχερής η αποκάλυψη τους από τις διωκτικές Αρχές. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ήταν τόσο «επαγγελματίες» που δύσκολα κάποιος μπορούσε να αναγνωρίσει ότι επρόκειτο για λαθραία ποτά και όχι γνήσια. Τα ποτά που έφταναν στις κάβες και στα μαγαζιά ήταν πιστές αντιγραφές. Το κύκλωμα πουλούσε από τζιν και τεκίλα, μέχρι ούζο, μαστίχα και τσίπουρο.

Πάνοπλοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο στα κρησφύγετα της οργάνωσης στο Κορωπί, όπου συνελήφθησαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους και ηγετικό μέλος του κυκλώματος.

Κατασχέθηκαν περισσότερες από 4.600 φιάλες αλκοολούχων ποτών , σχεδόν 10.000 αυτοκόλλητες ετικέτες, 4 οχήματα και χρηματικό ποσό σχεδόν 40.000 ευρώ. Οι διαφυγόντες φόροι από τη δραστηριότητα της οργάνωσης, υπολογίζονται σχεδόν στις 50.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, κατά τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων, σε αποθήκες και οχήματα, βρέθηκαν: 4.638 φιάλες με επικολλημένες ετικέτες επώνυμων εταιριών, 9.889 αυτοκόλλητες ετικέτες, 30 φιάλες διαλύτες,

95 λίτρα τσίπουρο, 15 λίτρα τζιν, 10 λίτρα ούζο, 15 λίτρα μαστίχα, 20 λίτρα τεκίλα, συνολικό χρηματικό ποσό των 39.495 ευρώ και 485 λέβα Βουλγαρίας, 4 αυτοκίνητα ήτοι 3 φορτηγά και 1 επιβατικό, 8 συσκευές κινητών τηλεφώνων, περίστροφο, κυνηγετική καραμπίνα, 57 φυσίγγια και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Οι ποσότητες αλκοολούχων ποτών που κατασχέθηκαν θα παραδοθούν στις Τελωνειακές Αρχές, ενώ το χρηματικό ποσό θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα, λήφθηκαν δείγματα από την Χημική Υπηρεσία και παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Από τα στοιχεία της έρευνας και σύμφωνα με το προσωρινό προσδιορισμό της αρμόδιας τελωνειακής Αρχής, οι επιβαρύνσεις από τη διαφυγή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, τελών και χαρτοσήμων, αντιστοιχούν τουλάχιστον σε 49.955,58 ευρώ.

Επιπλέον σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις των δικαιούχων σημάτων εταιριών, η ζημία σε βάρος τους ανέρχεται στο ποσό των 157.987,78 ευρώ.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία,-κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα , της νομοθεσίας περί όπλων, του αγορανομικού κώδικα και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Αστυνομίας Κρήτης σε συνεργασία με την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής / Β’ Υποδιεύθυνση – Τμήμα Η’ Ελέγχου Κανόνων Διακίνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here