Άγρια φύση Covid-19: Το κακό σενάριο της πανδημίας

Άγρια φύση Covid-19: Ωστόσο, πολλές από τις άμεσες θετικές επιπτώσεις της πανδημίας στην άγρια ​​ζωή – όπως μειωμένοι οδικοί θάνατοι ή αέρος ή πλοίων πιθανότατα θα αντιστραφούν εάν ο κόσμος επιστρέψει από την πανδημία στον συνήθη τρόπο ζωής. Και σε πολλές περιπτώσεις, θα χρειαστούν γενιές αλλαγών για να βοηθήσουν χιλιάδες είδη σε όλο τον κόσμο να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της ανθρωπότητας.Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστούν 10-15 χρόνια συνεχούς μειωμένης αλιείας για να επιτραπεί η ανάκαμψη του πληθυσμού των εξαντλημένων ψαριών του κόσμου. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η πανδημία μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλεί βλάβη στην άγρια ​​φύση. Σε μια μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μειωμένη ανθρώπινη διατάραξη που σχετίζεται με το lockdown έχει ωφελήσει τα χωροκατακτητικά ξένα είδη διακόπτοντας τις ενέργειες που έκαναν οι άνθρωποι για να τα ελέγξουν.

Οι συγγραφείς ισχυρίζονται επίσης ότι οι περιορισμοί πανδημίας έχουν μειώσει το έργο των οργανισμών διατήρησης και επιβολής του νόμου που φροντίζουν την άγρια ​​ζωή και τις προστατευόμενες περιοχές. Και αυτή είναι μια παγκόσμια τάση, καθώς το προσωπικό των πάρκων παιχνιδιών, των ιερών και άλλων εγκαταστάσεων δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τις κανονικές του δραστηριότητες.

Επίσης, η μείωση της επιβολής του νόμου μπορεί να προκαλέσει ξαφνική αύξηση της παράνομης δολοφονίας άγριων ζώων – ιδίως, των απειλούμενων ζώων που υπόκεινται σε δίωξη ή λαθροθηρία.

Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν επίσης ότι η οικονομική δυσχέρεια σε χώρες με χαμηλό εισόδημα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, όπως η μη αδειοδοτημένη υλοτομία και η παράνομη αγορά άγριας ζωής, καθώς οι άνθρωποι εξαντλούν τρόπους για να κερδίσουν τα προς το ζην. Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, αποψίλωση των δασών πραγματοποιείται σε πολλά σημεία. Επίσης, τα παράνομα ποσοστά αλιείας αυξάνονται στη Βραζιλία και τις Φιλιππίνες.

Οι αλλαγές στην ανθρώπινη δραστηριότητα που η πανδημία έχει απαιτήσει μπορεί επίσης να έχουν κάποια αρνητικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ορισμένα είδη που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρωπο για σίτιση ή σάρωση, όπως μαϊμούδες, γλάροι και αρουραίοι, μπορεί να αγωνίζονται.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν εξωτερικούς χώρους, όπως πάρκα και καταφύγια, περισσότερο κατά τη διάρκεια του lockdown, κάτι που θα μπορούσε να διαταράξει την άγρια ​​φύση των ζώων που δεν είναι συνηθισμένη στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις.

Από την άλλη πλευρά, τα μειωμένα ποσοστά οικοτουρισμού πλήττουν πολλούς οργανισμούς παγκοσμίως που βασίζονται σε ανθρώπινους επισκέπτες για να ταΐζουν και να φροντίζουν τα ζώα τους.

Εν τω μεταξύ, η πλαστική ρύπανση από την ακατάλληλη απόρριψη ενός εξοπλισμού covid-19 μίας χρήσης φαίνεται επίσης να αυξάνει το παγκόσμιο πρόβλημα πλαστικής ρύπανσης και να προκαλεί θανάτους άγριων ​​ζώων, καθώς τα αυτά μπορεί να καταπιούν πλαστικά αντικείμενα ή να μπλέκονται ή να παγιδεύονται σε αυτά.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, οι άνθρωποι πετάνε μέχρι και 3,4 δισεκατομμύρια μάσκες προσώπου μίας χρήσης και ασπίδες προσώπου καθημερινής χρήσης.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here