Υγεία εγκεφάλου: 5 τρόποι που το σεξ κάνει καλό στην υγεία του εγκεφάλου

Είναι γνωστό ότι το σεξ κάνει καλό στην υγεία, σωματική και συναισθηματική. Μπορεί να ενδυναμώσει τους μύες και την καρδιά, καθώς είναι μία μορφή σωματικής δραστηριότητας σαν την άσκηση, ενώ την ίδια στιγμή έχει και αγχολυτική δράση. Ας ρίξουμε όμως μια πιο αναλυτιή ματιά στον τρόπο που σεξ μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου μας.

  • Το σεξ απελευθερώνει χημικές ουσίες που ανακουφίζουν τον πόνο.

Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά παυσίπονα του σώματος. Κατά τη διάρκεια του σεξ, οι ενδορφίνες πλημμυρίζουν το σώμα και τον εγκέφαλο, διευκολύνοντας κάθε δυσφορία. Για μερικούς ανθρώπους, το σεξ μπορεί να θεραπεύσει έναν πονοκέφαλο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις ενδορφίνες ή στην απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης, που σας κάνει να νιώθετε ευτυχισμένοι.

  • Επιπλέον, το σεξ σας βοηθάει στη διαχείριση του άγχους.

Εκτός από όλες τις χημικές ουσίες που απελευθερώνει ο εγκέφαλός σας κατά τη διάρκεια του σεξ, καταγράφεται επίσης μείωση της κορτιζόλης. Έρευνες έχουν δείξει πώς το διεισδυτικό σεξ βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος, αλλά όλα τα είδη οικειότητας φαίνεται πως βοηθούν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν.

  • Το σεξ σας κάνει να νιώθετε πιο υγιείς.

Το σεξ μπορεί επίσης να ενισχύσει την αίσθηση της ευημερίας σας. Σύμφωνα με μια μελέτη σε 3.000 Αμερικανούς ηλικίας 57 έως 85 ετών, οι άνθρωποι που έκαναν σεξ βαθμολόγησαν τη γενική υγεία τους υψηλότερα από εκείνους που δεν έκαναν καθόλου.

  • Βελτιώνει τον ύπνο.

Το σεξ είναι μία μορφή άσκησης, οπότε είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από αυτό. Αλλά η απελευθέρωση ωκυτοκίνης σας βοηθά επίσης να νιώσετε υπνηλία. Ειδικότερα για τους άνδρες, ο οργασμός μειώνει τη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, η οποία παίζει πραγματικά σημαντικό ρόλο για έναν καλό ύπνο.

  • Βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης.

Το σεξ μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των ανθρώπων σε τεστ βραχυπρόθεσμης μνήμης, σύμφωνα με μια μελέτη. Μερικοί ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σεξ ενισχύει την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, ενώ άλλοι προτείνουν ότι αυτό οφείλεται στη σεξουαλική «απόλαυση» που μας γεμίζει με ντοπαμίνη και ωκυτοκίνη. Υπάρχει μια αυξανόμενη ομάδα ερευνών που δείχνει πώς το σεξ βελτιώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here