Κύκλοι του Ελπιδοφόρου δίνουν εξηγήσεις για την παρουσία του στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού»


Σάλος έχει προκαλέσει και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής να παραστεί στην φιέστα του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη – Η Ομογένεια της Αμερικής, η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα δείχνουν την δυσαρέσκειά τους – Τι λέει ο κύκλος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Να εξηγήσουν τους λόγους της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού» τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη (μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις) επιχείρησαν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, ο κ. Ελπιδοφόρος δέχθηκε την πρόσκληση από τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκίας χωρίς να γνωρίζει εκείνη την ώρα ποιοι άλλοι είχαν λάβει επίσης πρόσκληση. Διευκρινίζουν όμως, ότι αν ο κ. Ελπιδοφόρος γνώριζε ότι ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, θα ήταν παρών, δεν θα παρίστατο στην εκδήλωση.

Oι ίδιοι κύκλοι εξηγούν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απεδέχθη την πρόσκληση για εθνικούς λόγους και προστασίας του θεσμικού ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σημείωσαν ακόμη ότι ο κ. Ελπιδοφόρος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, χωρίς όμως, να διευκρινίζεται αν ο κ. Βαρθολομαίος ήταν ενήμερος για την κίνηση του Αρχιεπισκόπου να παραστεί στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού».

Οι κύκλοι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής θυμίζουν ακόμη ότι τίθεται πάντα υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών, όπως πολλές φορές έχει κάνει με θέματα που αφορούν την Αγιά Σοφιά, τη Μονή της Πόλης και το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα για το οποίο πρωτοστατεί στην προσπάθεια διεθνοποίησής του.

Ακόμη, επισημαίνουν πως ο κ. Ελπιδοφόρος συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, θα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίδεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον Κόσμο -και ειδικά της Τουρκίας- τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.

Σημειώνεται πως, κατά την παρουσία του στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου», ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επανέλαβε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ έστειλε μήνυμα για τη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ