Νέα Έρευνα: Δείχνει ότι τα εμβόλια covid-19 λειτουργούν σε άτομα με ΣΚΠ που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία.

Νέα Έρευνα: Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, η οποία τυπικά αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη της δραστηριότητας των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα λεμφοκύτταρα Β. Τα εμβόλια COVID-19 λειτουργούν διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα στον ιό που ευθύνεται για την ασθένεια. Τα φάρμακα κατά του CD20 βοηθούν στην καταπολέμηση της εξέλιξης της ΣΚΠ περιορίζοντας τη δραστηριότητα των Β κυττάρων. Σε 20 άτομα που έλαβαν φάρμακα κατά του CD20 για σκλήρυνση κατά πλάκας, υπήρχε ακόμη ισχυρή ανταπόκριση των κυττάρων Τ στον εμβολιασμό για την COVID-19.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει την ικανότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος να επικοινωνεί αποτελεσματικά. Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Πολλαπλής Σκλήρυνσης (NMSS), περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με τη νόσο. Οι ειδικοί υγείας θεωρούν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι φλεγμονώδης νόσος.

Επηρεάζει τη θήκη μυελίνης, ένα λιπαρό μονωτικό στρώμα που περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα και τα βοηθά να μεταδίδουν γρήγορα ηλεκτρικούς παλμούς. Δεν είναι σαφές γιατί, αλλά σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, τα κύτταρα Β του ανοσοποιητικού τους συστήματος επιτίθενται στη θήκη μυελίνης. Αυτό διαβρώνει σταδιακά τη μετάδοση των νευρικών παλμών. Τα άτομα με αυτήν την προοδευτική ασθένεια εμφανίζουν εξουθενωτικά συμπτώματα όπως μούδιασμα, τρόμο, κόπωση ή θολή όραση.

Πολλοί άνθρωποι με ΣΚΠ έχουν βιώσει σημαντική ανακούφιση από την εξέλιξη της νόσου τους χρησιμοποιώντας σύγχρονα φάρμακα που ονομάζονται μονοκλωνικά αντισώματα κατά του CD20. Συγκεκριμένα, αυτά τα φάρμακα στοχεύουν στα Β κύτταρα, περιορίζοντας την ικανότητά τους να επιτίθενται στο περίβλημα της μυελίνης για να επιβραδύνουν ή και να σταματήσουν την εξέλιξη της ΣΚΠ. Επειδή λειτουργούν περιορίζοντας τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, οι ειδικοί υγείας θεωρούν ότι τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα κατά του CD20 είναι ανοσοκατεσταλμένα.

Ο εμβολιασμός λειτουργεί όταν το ανοσοποιητικό σύστημα διακυβεύεται;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύπλοκο, με πολλαπλούς τύπους κυττάρων. Μια πρόσφατη μελέτη στο Nature Medicine διερεύνησε εάν το ανοσοποιητικό σύστημα ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας σε θεραπεία αντι-CD20 θα ανταποκρινόταν στον εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA COVID-19 όπως το Pfizer ή το Moderna.

Τα εμβόλια λειτουργούν προκαλώντας αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος μεταξύ των Β κυττάρων και των Τ κυττάρων. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από τη θεραπεία αντι-Β κυττάρων για τον έλεγχο της εξέλιξης της κατάστασής τους, δεν ήταν σαφές εάν το εμβόλιο COVID-19 θα προκαλούσε μια κατάλληλη ανοσολογική απάντηση στους ασθενείς με ΣΚΠ.

Ο Amit Bar-Or, MD, ιατρός της Penn Medicine, υπηρέτησε ως επικεφαλής ερευνητής. “Σε αυτή τη μελέτη, εξετάσαμε αντίσωμα και κυτταρικές αποκρίσεις”, δήλωσε ο Δρ Bar-Or. «Ακόμα και σε άτομα με μειωμένα επίπεδα αντισωμάτων [μεσολαβούμενα από Β κύτταρα], είδαμε ισχυρές αποκρίσεις Τ κυττάρων, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη ισχυρότερες [από ό, τι σε άτομα που δεν έκαναν θεραπεία κατά του CD20]».

“Με άλλα λόγια, αν και δεν είναι μια” βέλτιστη “απάντηση, που περιλαμβάνει τόσο τα Β κύτταρα όσο και τα Τ κύτταρα, η απάντηση είναι” επαρκής “. Ενώ η μελέτη ήταν μικρή, με μόλις 20 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, μια συνεχιζόμενη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 600 συμμετέχοντες θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της χορήγησης πρόσθετων δόσεων εμβολίου σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο Δρ Bar-Or σημείωσε ότι η μελέτη της ομάδας του εμπνεύστηκε, εν μέρει, από την αναδυόμενη έρευνα μεταξύ ασθενών που έλαβαν ανοσοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου. Παρά το ότι είναι ανοσοκατεσταλμένοι, «λαμβάνουν ισχυρές αποκρίσεις Τ κυττάρων […] [Το εμβόλιο COVID-19] είναι πράγματι προστατευτικό μεταξύ αυτών των ασθενών», είπε. Παρόλο που οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας έκαναν λιγότερα αντισώματα έναντι του ιού σε σύγκριση με άτομα που δεν χρησιμοποιούσαν φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό, οι αποκρίσεις των Τ κυττάρων τους ήταν σημαντικά ισχυρές.

Αυτό δείχνει ότι ο εμβολιασμός είναι πιθανό να παρέχει άφθονη προστασία έναντι της μόλυνσης SARS-CoV-2. Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας NMSS, τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή κατά του CD20 θα πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς μπορεί να αναμένουν τουλάχιστον «κάποια ανοσία».

Ενώ αυτά είναι καλά νέα για ασθενείς με καρκίνο και κλινικούς γιατρούς, είναι επίσης ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για ερευνητές που μελετούν το ανοσοποιητικό σύστημα. “Αυτό μας διδάσκει για τις ανθρώπινες ανοσολογικές αντιδράσεις”, σημείωσε ο Δρ Bar-Or. Η παρούσα μελέτη «έχει ήδη αντίκτυπο στην καθοδήγηση για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς», δήλωσε ο Δρ Bar-Or, επικαλούμενος τις πρόσφατες αλλαγές που υιοθέτησε η Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας NMSS.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here