Αντιοξειδωτική διατροφή καρκίνος: Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα αντιοξειδωτικά στην υγεία;


Η αντιοξειδωτική διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που λαμβάνουν αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και υποτροπής του καρκίνου. Τουλάχιστον όταν πρόκειται για τη μείωση των επιπτώσεων του καρκίνου, οι δίαιτες με πολλά φρούτα και λαχανικά, που έχουν επίσης υψηλά ποσοστά σε αντιοξειδωτικά συστατικά, μπορούν να δρουν ως στρώμα προστασίας. Εδώ προκύπτει ένα ερώτημα. Εάν τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα υψηλής δόσης μπορούν να έχουν παρόμοια οφέλη με τα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου και μετά από αυτήν.

Πού ωφελεί η αντιοξειδωτική διατροφή;

Υπάρχουν ανησυχίες ότι τα συμπληρώματα διατροφής, ειδικά τα αντιοξειδωτικά, θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τις επιδράσεις της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας. Η ακτινοθεραπεία και ορισμένοι τύποι χημειοθεραπείας έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν την παραγωγή ενός τύπου ελεύθερων ριζών στο σώμα. Αυτές οι ρίζες ονομάζονται αντιδραστικό είδος οξυγόνου. Αυτό το αντιδραστικό είδος οξυγόνου μπορεί να αντιδράσει με γονίδια μέσα στα κύτταρα. Έτσι δημιουργεί δομικούς δεσμούς που μπορεί να αποδειχθούν δυνητικά θανατηφόροι για τα κύτταρα. Εάν η βλάβη συμβεί στα καρκινικά κύτταρα, τότε αυτά είναι άσχημα νέα για τα καρκινικά κύτταρα. Είναι όμως καλά νέα για το άτομο. Δυστυχώς, η δράση τους όμως δεν είναι πάντα επιλεκτική. Πολλά φυσιολογικά υγιή κύτταρα υποκύπτουν σε αυτήν την εξουδετέρωση.

Εκεί ακριβώς είναι που τα πράγματα περιπλέκονται. Θεωρητικά, η συμπλήρωση αντιοξειδωτικών θα μπορούσε είτε να αυξήσει είτε να μειώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα υγιή κύτταρα από τη βλάβη του αντιδραστικού είδους οξυγόνου. Θα το έκαναν μειώνοντας τις σοβαρές παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου. Αυτό θα είχε το πλεονέκτημα ότι θα επιτρέπονταν υψηλότερες δόσεις θεραπείας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μια εξίσου έγκυρη αντίθετη άποψη είναι ότι υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών θα μπορούσαν να σβήσουν πολλά από τα είδη του αντιδραστικού είδους οξυγόνου και να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η λήψη αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων δεν πρέπει να γίνει «ελαφρά τη καρδία». Πρέπει να μελετηθεί αρκετά και φυσικά πρέπει να συζητηθεί και με τον θεράποντα γιατρό του εκάστοτε ασθενούς για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων. Οι εξειδικευμένοι γιατροί γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό που χρειάζεται ο ασθενής τους όσον αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, γιατί κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές σωματικές αντιδράσεις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ