Αθλητισμός: Τα νευρολογικά οφέλη της άσκησης [vid]


Οι άνθρωποι ασκούνται για διαφορετικούς λόγους. Πολλοί είναι εκείνοι που μέσω της τακτικής άσκησης επιδιώκουν να είναι σε φόρμα για να προλάβουν και να αποτρέψουν σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Για μερικούς η άσκηση είναι ένας καλός αρωγός στην απώλεια βάρους. Αλλά υπάρχει ακόμη κάτι που δεν πρέπει να παραβλέψουμε. Τούτο είναι η δύναμη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας να διατηρεί υγιή την λειτουργία του εγκεφάλου. Έρευνες αναφέρουν ότι η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά για διάφορες νευρολογικές παθήσεις και να μειώσει τους κινδύνους της γνωστικής έκπτωσης που συνδέεται με το γήρας.  Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ποια είναι τα νευρολογικά οφέλη της προπόνησης.

Τα νευρολογικά οφέλη της άσκησης

Η άσκηση βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, την ψυχική υγεία και τη μνήμη, ενώ εμποδίζει παράλληλα την ανάπτυξη ορισμένων νευρολογικών καταστάσεων. Σε ένα άρθρο με τίτλο Exercise is Brain Food (2008), ο Plowman παρουσιάζει τις τρεις κυρίαρχες νευροεπιστημονικές θεωρίες που εξηγούν πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει θετικά τη γνωστική διεργασία.

Ειδικότερα,

  • Κατά την άσκηση, ο κορεσμός οξυγόνου και η αγγειογένεση (ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων) λαμβάνουν χώρα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ορθολογική σκέψη και τις κοινωνικές, σωματικές και πνευματικές επιδόσεις.

 

  • Την ίδια ώρα, η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τις ορμόνες του στρες και αυξάνει τον αριθμό των νευροδιαβιβαστών όπως τη σεροτονίνη και τη νορεπινεφρίνη, οι οποίες είναι γνωστό ότι επιταχύνουν την επεξεργασία πληροφοριών και επιπλεόν παρέχουν αυτό το αίσθημα της ευεξίας και καλής διάθεσης.
  • Η άσκηση ρυθμίζει τις νευροτροφίνες (νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο, αυξητικός παράγοντας που μοιάζει με ινσουλίνη και βασικός αυξητικός παράγοντας ινοβλαστών). Αυτές υποστηρίζουν την επιβίωση και τη διαφοροποίηση των νευρώνων στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και τη συναπτική συνδεσιμότητα στον εγκέφαλο των ενηλίκων.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς λειτουργεί ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας, ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω σύντομο βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ