Φραγκογιάννης: Ανοικτές μέχρι την ικανοποίησή τους οι διεκδικήσεις μας για τις γερμανικές πολεμικές


Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ξεκαθάρισε ότι παραμένει ανοικτό μέχρι την ικανοποίηση του το αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Οι αξιώσεις μας έναντι της Γερμανίας για τις πολεμικές οφειλές, είναι και θα παραμείνουν έγκυρες, πολιτικά και νομικά, απαράγραπτες, ενεργές και διεκδικήσιμες με κάθε μέσο, μέχρι την ικανοποίησή τους. Για την Ελλάδα, το θέμα παραμένει ανοικτό μέχρι την ικανοποίηση των αξιώσεων μας».

Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ηγουμενίδη.

«Είμαστε εν αναμονή των διεργασιών που γίνονται στη Γερμανία μετά τις χθεσινές εκλογές και σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να θέτει το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών οφειλών και στη νέα αυτή κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης.

«Ανεξάρτητα των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Γερμανία, η στάση του κράτους της Γερμανίας είναι ενιαία και απορριπτική έναντι των αξιώσεων της Ελλάδος, και το ερώτημα είναι θα τις διεκδικήσουμε νομικά; και ποια είναι η νομική προετοιμασία της χώρας μας;», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ηγουμενίδης.

«Το εκκρεμές ζήτημα των γερμανικών πολεμικών οφειλών έχει τεθεί επανειλημμένα από την Ελλάδα προς την γερμανική πλευρά επισήμως και σε κάθε επίπεδο. Δεν αποτελεί συγκυριακή απαίτηση. Η θέση μας είναι σαφής και σταθερή και εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων και αντανακλά την επιθυμία του ελληνικού λαού. Οι καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας, συνεπεία των δύο Παγκοσμίων Πολέμων δεν έχουν διαγραφεί από την ιστορική μνήμη. Θα συνεχίσουμε να τις προβάλλουμε, με κάθε πρόσφορο μέσο, μέχρι την ικανοποίησή τους. Στόχος μας είναι η επίλυση του ζητήματος αυτού με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο, που θα προκύψει μέσα από την διαπραγμάτευση και τον διάλογο με την Γερμανία. Οι ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών γίνονται με υπευθυνότητα και συνέπεια, με συντονισμό όλων των συναρμοδίων υπηρεσιών οι οποίες ασχολούνται συστηματικά με όλες τις πτυχές της πολύπλοκης αυτής διαφοράς», ανταπάντησε ο κ. Φραγκογιάννης.

Ακόμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την αντίθεση της χώρας μας στην πώληση υποβρυχίων από την Γερμανία στη Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Γερμανία είναι πολύ καλές και ταυτόχρονα σύνθετες. Είμαστε σύμμαχοι και εταίροι στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Η συνεργασία μας έχει αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς, όπως, μεταξύ άλλων, στην οικονομία, στις επενδύσεις, στο μεταναστευτικό, κλπ., και σε αυτό έχει συντελέσει το θεσμοθετημένο από το 2017 Σχέδιο Δράσης καθώς και οι συχνές επαφές σε υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, παραμένουν διαφορές ανάμεσα στις χώρες μας.

Εδώ εντάσσεται και το θέμα της πώλησης και εξαγωγής υποβρυχίων από την Γερμανία στην Τουρκία, την παύση της οποίας ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, με επιστολή του προς τον ομόλογό του κ. Μaas από τον Οκτώβριο 2020. Η στάση μας στο ζήτημα αυτό παραμένει αταλάντευτη».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ