Ο κορονοϊός «καλπάζει» στη Βόρεια Ελλάδα: Στο «κόκκινο» 9 περιοχές, στα ύψη η θετικότητα


Κορονοϊός: Στην επιβολή μέτρων σε άλλες τρεις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ανάμεσα στις οποίες και η Θεσσαλονίκη προχώρησαν οι ειδικοί

Τις 9 έφτασαν πλέον οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που μπήκαν στο «κόκκινο» στον επιδημιολογικό χάρτη, με ορισμένες εξ αυτών να είναι ήδη σε μίνι lockdown, με τελευταία προσθήκη από το απόγευμα της Τετάρτης τις Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Κιλκίς που «συναντούν» σε αυτή την κατηγορία τις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης, Δράμας, Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας.

Η απόφαση αυτή των ειδικών του υπουργείου Υγείας επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί εδώ και αρκετές ημέρες για τη Βόρεια Ελλάδα με τον προβληματισμό να μεγαλώνει καθώς πλησιάζει η 28η Οκτωβριου και οι εορτασμοί για του Αγίου Δημητρίου, δύο περιστάσεις που αποδείχθηκαν κρίσιμες για το κύμα του Νοεμβρίου του 2020 που σάρωσε και ταλαιπώρησε για αρκετές εβδομάδες την Βόρεια Ελλάδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης το γεγονός ότι ενώ πανελλαδικά τόσο το Rt (δείκτης μεταδοτικότητας) όσο και το ποσοστό θετικότητας είναι μειωμένα σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο (0,95 και 1,01% αντίστοιχα) υπάρχουν αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που έχουν ξεπεράσει τον μέσο όρο αυτό και συγκεκριμένα αυτές είναι η Καστοριά (1,73%), η Πιερία (1,34%), η Ημαθία (1,20%), η Δράμα (1,19%).

Σημειώνεται ότι στο «κόκκινο» βρίσκεται από χθες, Τετάρτη, και η περιφερειακή ενότητα Λάρισας ενώ αντίθετα στο «πορτοκαλί» επέστρεψε η περιφερειακή ενότητα Αργολίδας.

Θα πιεστούν τα νοσοκομεία

Την ανησυχία του για την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε πολλές περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα δεχτούν μεγαλύτερες πιέσεις το επόμενο διάστημα τονίζοντας το Newsbomb.gr ότι αυτό οφείλεται στο βαρύ υγειονομικό φορτίο τόσο στη συμπρωτεύουσα, όσο και στις γύρω περιοχές όπως, την Πέλλα, την Ημαθία, την Πιερία, το Κιλκίς, την Ξάνθη και την Φλώρινα.

Τι προβλέπεται για τις περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο»

• Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
• Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Yπενθυμίζεται ότι τόσο στις «κόκκινες» περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ