B.Κορέα: Η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν πήρε προαγωγή – Ποια είναι η «σιδηρά κυρία» της Πιονγιάνγκ


Η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν προήχθη στο κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων του έθνους, ανέφεραν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ποιά είναι όμως η μυστηριώδης γυναίκα και πως ανέβηκε τα σκαλιά της ιεραρχίας;

H νεότερη αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πλέον μέλος της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων (SAC) μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA

Η Kιμ Γιο Γιονγκ ήταν ήδη μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας και βασικός σύμβουλος του αδελφού της, μέχρι σήμερα ωστόσο δεν είχε θέση στο ανώτατο πολιτειακό όργανο υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν

Επτά ακόμη αξιωματούχοι ανέβηκαν μαζί της στην ιεραρχία στο πλαίσιο ανακατατάξεων εντός του SAC, η Κιμ όμως ήταν η μοναδική γυναίκα που σκαρφάλωσε στην ιεραρχία. Εννέα μέλη αποσύρθηκαν ή υποβιβάστηκαν, μεταξύ των οποίων ο 82χρονος Πακ Πονγκ Τζου, υπεύθυνος χάραξης οικονομικής πολιτικής του Κιμ Γιονγκ Ουν την τελευταία δεκαετία.

Η Κιμ Γιο Γιονκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς το 2018
Η Κιμ Γιο Γιονκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς το 2018Α.Ρ

Ο Ρι Πιονγκ Τσόλ, οδηγός του οπλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και ανώτερος στρατιωτικός διοικητής υπό τον Κιμ Γιονγκ Ουν, υποβιβάστηκε. Τη θέση του πήρε ο στρατηγός Πακ Τζονγκ Τσον, ο οποίος επιβλέπει την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, επέβλεψε τη δοκιμή του πρώτου υπερηχητικού πυραύλου όπως ισχυρίζεται η Πιονγιάνγκ. Αν ισχύει αυτό, πρόκειται για ένα από τα ταχύτερα και ακριβέστερα όπλα στον κόσμο και θα μπορούσε να εξοπλιστεί με πυρηνική κεφαλή, λένε οι ειδικοί.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η προαγωγή της;

Η άνοδος της Κιμ Γιο Γιονγκ στην κεντρική επιτροπή λήψης αποφάσεων της χώρας επισφραγίζει τον ρόλο της στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας. Θεωρείται ότι είναι ένας από τους πιο ισχυρούς και έμπιστους ανθρώπους του αδελφού της.

Πέρυσι, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας την εκτίμησε ως «de facto δεύτερη στη διοίκηση» της χώρας – ο επίσημος ρόλος της όμως παραμένει ασαφής.

Ως επικεφαλής «προπαγάνδας» της Βόρειας Κορέας, η Κι Γιο Γιονγκ ήταν το πρόσωπο της χώρας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στο Pyeongchang της Νότιας Κορέας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Moυν Τζε Ιν.

Η πανίσχυρη Κιμ Γιο ΓιονγκΑ.Ρ

Πιστεύεται ότι βοήθησε να τεθούν οι βάσεις για την πρώτη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Νοτιοκορεάτη προέδρου και του αδελφού της, στην οποία είχε μια θέση στο τραπέζι. Επίσης ήταν στο πλευρό του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη όταν συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το 2020, η υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας τόνισε ότι είχε αναλάβει τις σχέσεις με τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο πρόσφατα, ως αναπληρώτρια διευθύντρια της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, είχε κάνει καυστικές δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των Κορεατών, τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ υπερασπίστηκε τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κιμ Γιο Γιονγκ ζήτησε από τον Νότο να κάνει «τη σωστή επιλογή» εάν θέλει πραγματικά συμφιλίωση και ανάπτυξη στις δια-κορεατικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας συνόδου κορυφής.

Προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να σταματήσουν την «εχθρική» πολιτική τους εναντίον της Βόρειας Κορέας

Η ανέλιξή της δεν ήταν εύκολη υπόθεση

Νωρίτερα φέτος, απομακρύνθηκε ως αναπληρωματικό μέλος από το ισχυρό πολιτικό γραφείο της Βόρειας Κορέας και υποβιβάστηκε.

Οι αναλυτές τότε είπαν ότι ο φαινομενικός υποβιβασμός της μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με την εστίαση του Κιμ Γιονγκ Ουν στον ανασχηματισμό του πολιτικού γραφείου για να συμπεριλάβει περισσότερους οικονομικούς εμπειρογνώμονες.

Ο Κιμ Γιονγκ ΟυνΑ.Ρ

Άλλοι εικάζουν ότι μπορεί να στοχοποιήθηκε για τον χειρισμό της σχέσης με τους γείτονες το περασμένο καλοκαίρι, όταν διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας να ανατινάξουν ένα κοινό γραφείο σύνδεσης 8 εκατομμυρίων δολαρίων στην πόλη Kaesong για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια της Πιονγκγιάνγκ προς τη Σεούλ.

Ποιά είναι η αδερφή του «μεγάλου ηγέτη»

Η Κιμ Γιο Γιονγκ είναι το νεότερο παιδί του Κιμ Γιονγκ-ιλ, του δεύτερου ανώτατου ηγέτη της χώρας. Η μικρότερη αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν θεωρείται από πολλούς ως η επικρατέστερη διάδοχός του.

Κάθε φορά που φουντώνουν οι φήμες για την υγεία του, το όνομά της επανέρχεται στο προσκήνιο. Πληροφορίες των ΗΠΑ αναφέρουν οτι γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, ενώ πηγές από την Νότια Κορέα δηλώνουν ότι γεννήθηκε δύο χρόνια νωρίτερα.

Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας στην κατοικία της μητέρας της στην Πιονγιάνγκ, όπου μεγάλωσε μαζί με τα αδέλφια της. Από το 1996 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2000, η Κιμ και οι μεγαλύτεροι αδελφοί της φοίτησαν στο δημόσιο σχολείο της Βέρνης, με το ψευδώνυμο Πακ Μι-χιανγκ.

Πιστεύεται ότι εκείνη την εποχή ανέπτυξε στενή σχέση με τον αδερφό της Κιμ Γιονγκ-ουν, τον σημερινό ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Αφού επέστρεψε αργότερα στην Πιονγιάνγκ, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κιμ Ιλ-σουνγκ.

Λέγεται ότι είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την ανάπτυξη της προσωπολατρείας γύρω από τον αδερφό της, βασισμένη σε αυτή του παππού της Κιμ Ιλ-σουνγκ. Είναι εκείνη που φέρεται να τον ενθαρρύνει να παρουσιάζει την εικόνα ενός προσιτού ηγέτη, μέσω επισκέψεων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και της φιλίας με τον μπασκετμπολίστα Ντένις Ρόντμαν.

Στο τέλος του 2014, σύμφωνα με αναφορές, παντρεύτηκε τον Τσε Σονγκ, γιο κυβερνητικού αξιωματούχου. Σύμφωνα με αναφορές, τον Μάιο του 2015, γέννησε ένα παιδί.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ