AHA News: Διαταραχές ψυχικής υγείας αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου σε άνδρες με καρδιακή ανεπάρκεια


Οι άνδρες με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν χειρότερα ποσοστά μακροπρόθεσμης επιβίωσης εάν έχουν σοβαρή κατάθλιψη, διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η μελέτη παροτρύνει τους γιατρούς να αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ψυχικές διαταραχές. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα με αυτές τις παθήσεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και καρδιακής προσβολής. Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό American Heart Association Circulation: Heart Failure.

Λεπτομέρειες για την έρευνα

Ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 20.000 άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια στο σύστημα υγείας του Πανεπιστημίου Duke από το 2002 έως το 2017. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης επτά ετών, οι άνδρες με σοβαρή κατάθλιψη, διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία. Ο κίνδυνος θανάτου άνω των 10 ετών αυξήθηκε από 54,8% στους άνδρες χωρίς ψυχική διαταραχή σε 64,3% για άνδρες με ένα. Για τις γυναίκες, ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σημαντική διαφορά στον κίνδυνο θανάτου μεταξύ εκείνων με ή χωρίς μία από τις σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με σοβαρή κατάθλιψη, διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια ήταν κατά μέσο όρο επτά χρόνια νεότεροι κατά τη διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας από εκείνους χωρίς. Συγκεκριμένα, 60 ετών έναντι 67 ετών. Άτομα με διαταραχές που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις για καρδιακή ανεπάρκεια, όπως εμφυτεύσιμες συσκευές και μεταμοσχεύσεις καρδιάς, είχαν υψηλότερα ποσοστά θανάτου μετά τις διαδικασίες. Για να μειωθεί το συνολικό βάρος της καρδιακής ανεπάρκειας σε αυτόν τον πληθυσμό, ενθαρρύνεται μια πολυεπιστημονική προσέγγιση. Ειδικοί καρδιακής ανεπάρκειας εργάζονται με ψυχίατρους, ειδικούς καρδιακού ρυθμού και γενικούς παθολόγους.

Η μελέτη επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές οδηγίες για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας συνιστούν τον έλεγχο και τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά όχι άλλες σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Αυτή η συμβουλή πρέπει να ενημερωθεί. Οι κατευθυντήριες γραμμές πρέπει να υπογραμμίζουν ότι κάθε τύπος πολλών ψυχικών ασθενειών, όχι μόνο η κατάθλιψη, σχετίζεται με κακή πρόγνωση μακροπρόθεσμης καρδιακής ανεπάρκειας. Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη που υποδηλώνει ότι οι γιατροί πρέπει να αξιολογούν την κατάσταση της ψυχικής υγείας των ασθενών, εκτός από την αξιολόγηση πιο παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας.

Γιατί οι σοβαρές ψυχικές ασθένειες έθεσαν άνδρες με καρδιακή ανεπάρκεια σε αυξημένο κίνδυνο; Γιατί δεν υπήρχε διαφορά θνησιμότητας για γυναίκες με ή χωρίς σοβαρή ψυχική ασθένεια; Ήταν πιο πιθανό οι γυναίκες να λάβουν ψυχιατρική θεραπεία σε σύγκριση με τους άνδρες ομολόγους τους. Η απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις σαφώς και θα απαιτήσει περισσότερη έρευνα σε πολλαπλά περιβάλλοντα με ευρεία εκπροσώπηση ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ